Köpeklerde sistemik mantar infeksiyonu oluşturan aspergillus fumigatus ve bazı patojen candida türlerinin nested PCR ile saptanması
Detection of aspergillus fumigatus and some pathogen candida species causing systemic fungal infections in dogs with nested PCR
- Tez No: 242961
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Candida sp, Aspergillus fumigatus, DNA Topoisomerase II Geni, Nested PCR, Candida sp, Aspergillus fumigatus, DNA Topoisomerase II Gene, Nested PCR
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Sistemik mantar infeksiyonları özellikle veteriner alanda göz ardı edilen ve yanlış tedavi protokolleri ile kötü sonuçların ortaya çıktığı infeksiyonlardır. Candidiazis prensipte oral mukoza ve deri gibi yüzeysel mukoz membranları etkileyen oportunistik bir infeksiyondur. Sistemik candidiazis genellikle immunsupresyon, zayıf kondüsyon veya iatrojenik (uzun süreli antibiyotik alımı) uygulamalarla ilgilidir. Aspergillus fumigatus da alerjik bronkopulmoner aspergillozdan sistemik aspergilloza kadar geniş bir spektrumda infeksiyonlara sebep olan oportunistik bir patojendir.Tez çalışmasında DNA topoisomerase II geni sekanslarına dayalı primerler kullanılmıştır. Aydın ili ve çevresinden toplanan 200 adet köpek kanından elde edilen genomik DNA ile yapılan Nested PCR metodu ile % 34 oranında sistemik mantar infeksiyonu tespit edilmiştir. Araştırmamızda 68 pozitif örneğin 40 (% 58.8)'ında tek mantar infeksiyonu ve 28 (% 41.2)'inde ise miks mantar infeksiyonları görülmüştür. 40 (% 58.8) pozitif örneğin, 16 (% 8)'sı C. albicans, 12 (% 6)'si A. fumigatus, 4 (% 2)'ü C. tropicalis II, 4 (% 2)'ü C. parapsilosis I, 4 (% 2)'ü C. glabrata olarak identifiye edilmiştir. 28 (% 41.2) miks örnekte ise, 8 (% 28.57) C. albicans ve C. tropicalis II, 8 (% 28.57) C. albicans ve C. parapsilosis I, 4 (% 14.28) C. parapsilosis I-II ve C tropicalis II, 4 (% 14.28) A. fumigatus ve C. parapsilosis II ve 4 (% 14.28) C. glabrata ve C. parapsilosis I saptanmıştır.Araştırmamızın, köpeklerde % 34 oranında sistemik mantar infeksiyonu yönünden pozitiflik göstermesi, Veteriner Hekimlik alanında bu sistemik mantar infeksiyonlarının göz ardı edildiğini ortaya çıkarmaktadır. Ülkemizde sistemik mantar infeksiyonları ile ilgili sağlıklı veriler elde edilebilmesi için, çalışmaların yaygınlaştırılması ve devam ettirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Systemic fungal diseases are the infections caused by false treatment protocols and generally are not taken into consideration especially in Veterinary field. Candidiasis is an opportunistic infection affecting mucosal membranes such as oral mucosa and skin. Systemic candidiasis is generally associated with immune deficiency, low condition or iatrogenic applications such as long-term antibiotic consumption. Aspergillus fumigatus is an opportunistic pathogen causing a wide infection spectrum from allergic bronkopulmoner aspergillosis to systemic aspergillosis.In this study, spesific primers for DNA topoisomerase II gene sequences were used. Fungal infection rate was found to be as 34% in genomic DNA?s obtained from 200 dog blood samples by using Nested PCR. 68 samples were found to be positive and 40 of these (58.8%) were caused by only one fungal agent, and 28 samples (41.2%) were called as mixed fungal infection. The incidences of C. albicans, A. fumigatus C. tropicalis II,. C. parapsilosis I, and C. glabrata were 16(8%), 12 (6%), 4 (2%),4 (2%) and 4 (2%), respectively in 40 (58.8%) positive samples identified. 28 (41.2%) of positive mixed samples were identified as C. albicans and C. tropicalis II in 8 samples (28.57%), C. albicans and C. parapsilosis I in 8 samples (28.57%), C. parapsilosis I-II and C tropicalis II in 4 samples (14.28%), A. fumigatus and C. parapsilosis II in 4 samples (14.28%), C. glabrata and C. parapsilosis I in 4 samples (14.28%).In conclusion, 34% positive systemic fungal infection rate in dogs observed in the present study showed that the systemic fungal infections are not taken into considerations in Veterinary medicine. Further studies are suggested in order to obtain and to maintain extensive data for systemic fungal diseases in our country