İki farklı büyüme kriterine göre büyüyen benign nodüllerin büyümeyenlerle sitolojik karşılaştırması
Cytologic comparison between growing and non-growing benign thyroid nodules evaluated using two different growth criteria
  1. Tez No: 243113
  2. Yazar: MEHMET MUHİTTİN YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. SENA YEŞİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid nodülü, Büyüme, Tiroid İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi, Tyroid nodule, growth, thyroid fine needle aspiration biyopsy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endokrinoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Tiroid nodülü erişkinlerde sık görülür. Tiroid nodülünün klinik olarak en büyük önemi %5-10 oranında kanser varlığıdır. Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi tiroid nodülünün kanser varlığını araştırmak amaçlı ilk tercih edilen yöntemdir. Biyopsi ile benign oldukları saptanan nodüllerin klinik olarak izlenmesi, büyüme tespit edildiğinde yeniden biyopsi alınması önerilmektedir. Fakat net bir büyüme kriteri belirlenmemiştir. Farklı büyüme kriterleri kullanılarak yapılan çalışmalarda büyüyen nodüllerde kanser için anlamlı bir risk artışı saptanmamıştır.Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde Ocak 2006 - Haziran 2009 tarihleri arasında uygulanan TİİAB kayıtları geriye dönük olarak incelendi. İkinci bir TİİAB yapılmış olan benign nodüllerin izlemdeki büyümeleri iki farklı büyüme kriteri kullanılarak (en büyük nodül çapında %50 ve ya üzerinde artış, nodülün en az iki çapında -2 mm'den az olmamak üzere- %20 ve ya üzerinde artış) değerlendirildi. Büyüyenlerle büyümeyenlerin sitolojik sonuçları iki farklı kritere göre ayrı ayrı karşılaştırıldı.Bulgular: İnce iğne aspirasyon biyopsisi yapılan 4217 tiroid nodülden izlem biyopsileri olan benign nodüller incelemeye alındı. İzlemde maximum çapta %50 ve üzerinde artışa göre büyüyenle (n: 43), bu kritere göre büyümeyen (n:136) benign nodüller incelendiğinde aralarında anlamlı sitolojik fark saptanmadı(p:1,00). Benzer şekilde nodülün en az iki çapında ?iki mm'den az olmamak üzere %20 ve üzerinde boyut artışı saptanan nodüllerle (n:47), bu kritere göre büyümeyenler (n:70) arasında anlamlı sitolojik fark saptanmadı(p:0,70).Sonuç: Çalışmada kullanılan iki farklı büyüme kriterine göre benign nodüllerin izlemde büyümesi kanser varlığı için ek risk oluşturmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Thyroid nodules are frequent in the adult population. They are clinically important because of 5-10% risk of cancer. Thyroid fine needle aspiration biopsy is the first choice for diagnosing cancer in the nodule. It is suggested that biopsy-proven benign thyroid nodules should be followed up clinically and if they grow, re-biopsy should be performed. However, certain growth criteria have not been defined yet. In many studies using different growth criteria, significant risk for cancer in growing thyroid nodules was not demonstrated.Method: We retrospectively reviewed thyroid fine needle aspiration records of all patients seen in Dokuz Eylül University Hospital between January 2006 and June 2009. Growth follow-up of the nodules which had second thyroid fine needle aspiration biopsy were evaluted using two different growth criteria (at least 50% increase in nodule maximal diameter and at least 20% increase in nodule diameter with a minimum increase in two or more dimensions of at least two milimeter). Cytologic results were compared using two different criteria.Results: From a total of 4217 thyroid nodules, we evaluated the cytologic results of the benign thyroid nodüles which had follow up biyopsies. There is no significant difference in cytological results between the growing group (n:43) which have at least 50% increase in maximal nodule diameter and the non growing group (n:136)(p:1,00). Likewise, using the growth criteria of at least 20% increase in nodule diameter with a minimum increase in two or more dimensions of at least two milimeter, there was no significant difference in cytological results between growing (n:47) and non growing (n:70) benign thyroid nodüles(p:0,7).Conclusion: According to two different growth criteria used in our study, growth of a benign nodule is not an additional risk factor for cancer.