Farklı eğriler ile kesitsel ve longitudinal ekstrauterin büyüme geriliğinin sıklığı ve etkileyen faktörler
Frequency and influencing factors of cross-sectional and longitudinal extrauterine growth restriction with different growth curves
- Tez No: 1009532
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KIYMET ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematüre, Ekstrauterin Büyüme Geriliği, Fenton, Intergrowth-21, Δ-Z skoru, Morbidite, Premature, Extrauterine Growth Restriction, Fenton, Intergrowth-21, Delta-Z score, Morbidities
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Yenidoğan yoğun bakım ünitelerindeki tıbbi ve teknolojik gelişmeler, prematüre bebeklerin sağkalım oranlarını belirgin şekilde artırmış olsa da, ekstrauterin büyüme geriliği (EUBG) yaşamın ilerleyen evrelerinde nörogelişimsel ve fiziksel sonuçları olumsuz etkileme potansiyeli taşıyan yaygın bir morbidite olarak varlığını sürdürmektedir. Klinik pratikte EUBG tanısı için kullanılan kriterler çeşitlilik göstermekte olup ağırlığın 10. persentilin altında olmasına dayanan kesitsel tanımlar ile Z-skorundaki standart sapma kayıplarını (Δ-Z skoru) esas alan dinamik tanımlar arasında tanısal uyumsuzluklar bulunmaktadır. Bu bağlamda, gebelik haftası 32 ve altında olan 191 prematüre bebeğin retrospektif olarak incelendiği bu çalışmada, Fenton ve Intergrowth-21 büyüme eğrileri kullanılarak EUBG sıklığının karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi ve bu tabloya etki eden demografik ve klinik risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Ocak 2021 – Ocak 2025 tarihleri arasında 32. gestasyonel hafta ve altında doğup YYBÜ'ne yatırılan 191 prematüre olgunun dahil edildiği tek merkezli, retrospektif gözlemsel olarak yapıldı. Çalışma için Akdeniz Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan onay alındı. EUBG tanımlamada 3 farklı tanım (taburculukta < 10. persentil, Δ-Z skoru < -1 SDS ve Δ-Z skoru < -2 SDS) ve büyüme eğrilerinde 2 farklı eğri (Fenton ve Intergrowth-21) kullanıldı. Her iki eğriye göre EUBG saptanan ve saptanmayan hastalar demografik ve klinik veriler açısından karşılaştırıldı. İstatistiksel analizlerde p < 0,05 değeri anlamlı kabul edildi Bulgular: Çalışmaya dahil edilen olguların ortalama gebelik haftası 28 ± 1.9, ortalama doğum ağırlığı ise 1178 ± 330 gram olarak saptanmıştır. Farklı tanı kriterlerine göre EUBG sıklıkları incelendiğinde, taburculuk anında vücut ağırlığının 10. persentilin altında kalması (kesitsel tanım) durumunda Fenton eğrileri bebeklerin %35,4'ünü EUBG olarak sınıflandırırken, Intergrowth-21 eğrisinde bu oran %25,4 düzeyinde kalmış ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Dinamik değerlendirme kriteri olan Z-skorunda 1 standart sapmadan (Δ Z-skoru < -1 SDS) fazla düşüş saptanması esas alındığında, EUBG oranı Fenton eğrisine göre %54 iken Intergrowth-21 eğrisine göre %22 olarak saptanmıştır. Ciddi EUBG göstergesi olan 2 standart sapma altı değerlerde ise bu oranlar sırasıyla %15,3 ve %6,9 olarak kaydedilmiştir. Her üç tanımlama modelinde de Fenton büyüme eğrisinin Intergrowth-21 standartlarına kıyasla daha yüksek oranda EUBG tanısı koyduğu saptandı. Bu durum, Fenton eğrisinin postnatal adaptasyon sürecini içermeyen yapısı nedeniyle EUBG tanısında daha katı bir eşik sergilediğini ve klinik pratikte olası bir aşırı tanı riskini beraberinde getirdiğini göstermektedir. Düşük doğum ağırlığı, uzamış TPN süresi, MKH, NEK varlığı ve uzamış hastane yatış süresi gibi risk faktörleri incelendiğinde, kullanılan eğriden bağımsız olarak bu parametrelerin EUBG gelişen grupta istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü. İki eğri ve üç farklı tanım kullanılarak yapılan değerlendirmede ortak risk faktörü ise TPN süresi ve MKH olarak karşımıza çıkmaktadır. Taburculuk anındaki Z-skorları değerlendirildiğinde, en düşük skora sahip parametrenin boy ölçümü olduğu saptanmış olup bu durum MKH ve kronik nutrisyonel eksikliklerin iskelet matürasyonundaki duraksamaya yol açtığının güçlü bir göstergesidir. Intergrowth-21 eğrileri, özellikle Δ Z-skoru < -1 SDS kriterine göre değerlendirildiğinde RDS, BPD, geç sepsis, PDA ve ROP gibi morbiditeleri EUBG varlığı ile ilişkilendirmede Fenton eğrilerine göre daha seçici ve ayırt edici bulundu. Örneğin, Intergrowth-21 eğrisine göre ciddi EUBG gelişen grupta NEK sıklığı %38,5'e ulaşırken aynı zamanda ROP varlığı ile EUBG arasındaki ilişki bu eğride çok daha güçlü şekilde izlenmiştir. ROP ve büyüme geriliğinin IGF-1 eksikliği zemininde ortak bir patofizyolojiye sahip olması, bu ilişkinin klinik önemini artırmaktadır. Sonuç: Prematüre bebeklerde EUBG tanısı konulurken yalnızca taburculuk anındaki ağırlık persentilini dikkate alan kesitsel ölçümler yerine, somatik parametrelerdeki Z-skoru değişimlerini (Δ Z-skoru) izleyen dinamik ve boylamsal bir yaklaşımın benimsenmesi klinik önceliklerin belirlenmesi açısından daha rasyoneldir. Fenton eğrileri, minör büyüme sapmalarını bile yakalayacak kadar yüksek bir duyarlılığa sahip olmakla birlikte Intergrowth-21 eğrileri, aşırı tanı oranlarını düşürerek gerçek patolojik büyümeyi ve nörogelişimsel/metabolik morbidite potansiyeli olan bebekleri ayırt etmede daha üstün bir klinik risk stratifikasyonu sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Despite significant medical and technological advancements in neonatal intensive care units that have increased the survival rates of premature infants, extrauterine growth restriction (EUGR) remains a common morbidity with the potential to negatively affect neurodevelopmental and physical outcomes in later life. Definition criteria for EUGR vary in clinical practice, and there are diagnostic discrepancies between cross-sectional definitions based on weight being below the 10th percentile and dynamic definitions based on standard deviation losses in Z-score (Delta-Z score). This study aimed to comparatively evaluate the frequency of EUGR using Fenton and Intergrowth-21 growth curves and to determine the demographic and clinical risk factors affecting this condition in 191 preterm infants born at or before 32 weeks of gestation. Materials and Methods: This single-center, retrospective observational study included 191 premature infants born at or before 32 weeks of gestation and admitted to the NICU between January 2021 and January 2025. The study was approved by the Akdeniz University Clinical Research Ethics Committee. Three different definitions (discharge weight < 10th percentile, Delta-Z score loss < -1 SDS, and Delta-Z score loss < -2 SDS) and two different growth curves (Fenton and Intergrowth-21) were utilized to define EUGR. A comparison of demographic and clinical characteristics was performed between patients identified with and without EUGR according to both curves. A p value < 0.05 was considered statistically significant. Results: The mean gestational age of the infants was 28 ± 1.9 weeks, and the mean birth weight was 1178 ± 330 grams. When EUGR frequencies were examined according to different diagnostic criteria, Fenton curves classified 35.4% of infants as having EUGR based on discharge weight below the 10th percentile (cross-sectional definition), while this rate remained at 25.4% with the Intergrowth-21 curve the difference was statistically significant. Based on the dynamic evaluation criterion of a Z-score decrease of more than 1 standard deviation (Delta-Z score loss < -1 SDS), the EUGR rate was 54% according to the Fenton curve and 22% according to the Intergrowth-21 curve. For values below 2 standard deviations, indicative of severe EUGR, these rates were recorded as 15.3% and 6.9%, respectively. In all three definition models, the Fenton growth curve was found to diagnose EUGR at a higher rate compared to Intergrowth-21 standards. This indicates that the Fenton curve, due to its structure not accounting for the postnatal adaptation process, exhibits a stricter threshold in diagnosing EUGR and brings a risk of potential overdiagnosis in clinical practice. An analysis of the risk factors influencing the development of EUGR revealed that, regardless of the growth chart utilized, low birth weight, prolonged TPN duration, the presence of Metabolic Bone Disease (MBD) and Necrotizing Enterocolitis (NEC), and prolonged length of hospital stay were statistically significantly higher in the EUGR cohort. In the evaluation conducted using two growth curves and three different definitions, TPN duration and MKH were identified as common risk factors. An evaluation of the Z-scores at discharge demonstrated that length measurement was the parameter with the lowest score; this serves as a strong indicator that MBD and chronic nutritional deficiencies cause a stagnation in skeletal maturation. Furthermore, particularly when assessed using the Δ Z-score < -1 SDS criterion, the Intergrowth-21 charts were found to be more selective and discriminative than the Fenton charts in associating the presence of EUGR with morbidities such as Respiratory Distress Syndrome (RDS), Bronchopulmonary Dysplasia (BPD), late-onset sepsis, Patent Ductus Arteriosus (PDA), and Retinopathy of Prematurity (ROP). For example, based on the Intergrowth-21 growth standards, the frequency of NEC peaked at 38.5% in patients developing severe EUGR, and a markedly stronger correlation was detected between ROP and EUGR using this specific curve. This association is of heightened clinical importance given that both ROP and growth restriction share an underlying pathophysiology driven by IGF-1 deficiency. Conclusion: For determining clinical priorities in the diagnosis of EUGR in preterm infants, it is more rational to adopt a dynamic and longitudinal approach tracking Z-score changes (Δ Z-score) in somatic parameters, instead of relying on cross-sectional measurements based solely on weight percentiles at the time of discharge. While Fenton curves have high sensitivity enough to detect even minor growth deviations, Intergrowth-21 curves offer superior clinical risk stratification by reducing overdiagnosis rates and distinguishing true pathological growth and infants with neurodevelopmental/metabolic morbidity potential.