Samsun'da ilköğretim çağı çocuklarda enürezis sıklığı ve enürezisi etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
An assessment of the prevalence of enuresis in primary school ? aged children in Samsun and the underlying factors
- Tez No: 243153
- Danışmanlar: PROF. DR. A. FAİK YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: enürezis, epidemiyoloji, çocuk, risk faktörleri, enuresis, epidemiology, child, risk factors
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZETAmaç: Samsun bölgesi ilköğretim çağı çocuklarında enürezisin prevelansını ve enürezisi etkileyen faktörleri tespit etmek.Metod: Çalışma Nisan 2009-Haziran 2009 tarihleri arasında Samsun'da rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen üç ilköğretim okulunda yapıldı. Üç bölümden oluşan ve 77 sorunun bulunduğu anket formu hazırlandı. Hazırlanan anket formu çocukların ailelerinden onam alındıktan sonra 2150 aileye dağıtıldı ve formları tam olarak doldurulan 1644 (%76) çocuk çalışmaya dâhil edildi. İstatistiksel analizde Ki-kare, Mann-Whitney-U testi ve Lojistik regresyon analizi testleri kullanıldı.Bulgular: Çocukların 838'i(%51) erkek, 806'sı (%49) kızlardan oluşmaktaydı. İşeme bozukluğu prevelansı %8.5 olarak bulundu. İlköğretim çağı çocuklarda genel inkontinans oranı %20.6, gündüz inkontinans prevelansı %6.6 olarak bulundu. Enürezis prevelansı %13.9 (erkeklerde %15.9, kızlarda %11.9) olarak saptandı. Ailelerin sadece % 26.6'sı enürezis nedeniyle hekime başvurmuştu.Erkek cinsiyet (p=0.049, OR=1.42), yaş (p=0.010, OR=0.86), baba idrar kaçırma öyküsü (p=0.001, OR=2.65), kardeş idrar kaçırma öyküsü (p=0.001, OR=2.19), anne idrar kaçırma öyküsü (p=0.040, OR=1.65), düşük anne eğitimi (p=0.001, OR=1.53) uykunun derin olması (p=0.001, OR=2.71), akşam fazla sıvı tüketimi (p=0.001, OR=2.07), çaprazlama (p=0.001, OR=2.27) ve çömelme (p=0.039, OR=1.52) gibi idrar tutma manevraları, kabızlık (p=0.005, OR=1.92) ve gaita kaçırma (p=0.001, OR=2.95), ek ürolojik hastalık olması( p=0.001, OR=3.57), ek sistemik hastalığı olması (p=0.035 OR=1.68) oyuna dalma ( p=0.036, OR=1.47), düzensiz el yıkama alışkanlığı (p=0.020, OR=1.50), gün boyu 8 kez ve üzerinde işeme sıklığı (p=0.001, OR=4.31), gece tuvalete kalkmamak (p=0.001, OR=1.76) enürezise eşlik eden bağımsız risk faktörleri olarak tespit edildi.Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda, bölgemizdeki enürezis oranı, ülkemizde daha önce yapılan çalışmalarda elde edilen oranlara benzerdir. Enürezis sık görülmesine rağmen hekime başvuru oranı düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to idetify the prevalence of enuresis in primary school ? aged children in Samsun district and the factors, which affect it.Method: This study was conducted at three primary schools in Samsun, which were selected through random sampling, between April 2009 and June 2009. A questionnaire, consisting of 3 parts and 77 questions, was prepared and delivered to 2150 families, after obtaining their consent. The study included 1644 children (%76), who answered all the questions in the questionnaire. For the statical analysis, chi-square tests, Mann-Whitney U tests and the logistic regression analysis tests were used.Results: 838 children (%51) were boys and the other 806 children (%49) were girls. The prevalence of urination disorders was % 8.5 and the incidence of overall urinary incontinence was % 20.6 in primary school ? aged children, while diurnal urinary incontinence was found at % 6.6 of this population. The prevalence of enuresis was %13.9 (%15.9 in boys, %11.9 in girls). Only %26.6 of families consulted a physician due to enuresis. The independent risk factors along with enuresis were found to be; male gender (p=0.049, OR=1.42), age (p=0.010, OR=0.86), the father?s story of urinary incontinence ( p=0.001, OR=2.65), the sibling?s story of urinary incontinence (p=0.001, OR=2.19), the mother?s story of urinary incontinence (p=0.040, OR=1.65), low educated mother (p=0.001, OR=1.53), deep sleep (p=0.001, OR=2.71), drinking too much at evening (p=0.001, OR=2.07), retention manoeuvres by crossings legs (p=0.001, OR=2.27) or squating down (p=0.039, OR=1.52), constipation (p= 0.005, OR=1.92), encopresis (p=0.001, OR= 2.95), additional urological diseases (p=0.001, OR=3.57), additional systemical diseases (p=0.035, OR=1.68), being absorbed in playing (p=0.036, OR=1.47), washing hands irregularly (p=0.020, OR=1.50), urinating 8 or more times all day long (p=0.001, OR=4.31), and not going to toilet at night (p=0.001, OR=1.76).Conclusion: With this study, it has been concluded that the prevalence of enuresis in our district is similar to those found in previous studies for national prevalence of enuresis. Although enuresis is a common urination disorder, medical consultation is resorted rarely.