Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tanısı olan çocuklarda yeme davranışı ve etkili faktörlerin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 988155
  2. Yazar: FERİDE BURCU TAFLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF YASİN GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk obezitesi, Pediatric obesity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı DEHB tanılı çocukların yeme davranışı ve alışkanlıklarının kontrol grubuyla karşılaştırılması ve yeme davranışına etki edebilecek faktörlerin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Samsun Atakum İlçesindeki İlköğretim 2. Sınıf Öğrencilerinde Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Tarama Projesi kapsamında değerlendirilen DEHB tanısı alan 70 çocuk ve tanı almayan 60 çocuk dahil edildi. Katılımcılara Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi uygulandı. Araştırma kapsamında, çocukların ebeveynleri tarafından Turgay Yıkıcı Davranım Bozuklukları için Tarama ve Değerlendirme Ölçeği (YDB-TDÖ), Çocuklarda Yeme Davranışı Anketi ve Conners dürtüsellik alt ölçeği doldurulmuştur. Öğretmenler tarafından YDB-TDÖ formları tamamlanmıştır. Bulgular: DEHB tanılı çocuklarda, gıda heveslisi, duygusal aşırı yeme, gıdadan keyif alma ve gıdaya yaklaşma toplam puanı ile birlikte, gıdadan uzaklaşmayı gösteren duygusal az yeme alt ölçek puanları daha yüksek bulunmuş, alt tiplere göre ve psikiyatrik eş tanı varlığına göre yeme davranışlarında farklılıklar saptanmıştır. Bunlara ek olarak, abur cubur, fast food, şekerli besin, ekran karşısında besin tüketimleri ve öğün atlama oranları daha yüksek; sebze tüketimleri ise daha düşük bulunmuştur. Çalışmamızda gıdaya yaklaşma davranışlarını anlamlı şekilde etkileyen faktörler olarak; vücut kitle indeksi (VKİ), öğretmen değerlendirmesine göre dikkatsizlik ve dürtüsellik düzeyleri bulunmuştur. Gıdadan uzaklaşma davranışını etkileyen faktörler ise yaş, cinsiyet, veli değerlendirmesine göre dikkatsizlik ve dürtüsellik düzeyleri olarak bulunmuştur. Sonuç: DEHB tanılı çocuklarda yeme davranışları ve beslenme alışkanlıklarında belirgin farklılıklar gözlenmiş; yeme davranışının semptom şiddeti, yaş, cinsiyet ve VKİ gibi değişkenlerle ilişkili olduğu belirlenmiştir. Bulgular, DEHB'nin değerlendirme ve izlem süreçlerinde yeme davranışlarının da dikkate alınmasının, erken müdahale ve bütüncül tedavi planlaması açısından klinik önem taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the eating behavior and habits of children diagnosed with ADHD with the control group and to examine the factors that may affect eating behavior. Materials and Methods: The study included 70 children diagnosed with ADHD and 60 undiagnosed children who were evaluated within the scope of Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) Screening Project in 2nd Grade Primary School Students in Atakum District of Samsun. The Affective Disorders and Schizophrenia Interview Schedule for School-Age Children was administered to the participants. Within the scope of the study, the Turgay Disruptive Behavior Disorders Screening and Assessment Scale (T-DSM-IV-S) the Eating Behavior in Children Questionnaire and the Conners impulsivity subscale were completed by the parents of the children. The T-DSM-IV-S forms were completed by the teachers Results: In children with ADHD, the total scores of food craving, emotional overeating, enjoyment of food and approach to food as well as the emotional undereating subscale scores indicating withdrawal from food were found to be higher, and differences were found in eating behaviors according to subtypes and the presence of psychiatric comorbidity. In addition, consumption of junk food, fast food, sugary food, food in front of the screen, and skipping meals were found to be higher, whereas consumption of vegetables was found to be lower. In our study, body mass index (BMI), inattention and impulsivity levels according to teacher assessment were found to be the factors significantly affecting food approaching behaviors. Age, gender, inattention according to parents' assessment and impulsivity level were found to be the factors affecting food avoidance behaviors. Conclusion: Significant differences were observed in eating behaviors and dietary habits in children with ADHD, and eating behavior was found to be associated with variables such as symptom severity, age, gender and BMI. The findings suggest that taking eating behaviors into account in the evaluation and follow-up processes of ADHD is of clinical importance for early intervention and holistic treatment planning.