Ailevi akdeniz ateşi hastalarında fibromiyalji sendromu varlığı, yaşam kalitesi, yorgunluk ve etkileyen faktörler
Evaluation of quality of life and its determinants in familial mediterranean fever,presence of fibromyalgia and fatique
- Tez No: 243161
- Danışmanlar: PROF. DR. FERHAN CANTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Romatoloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Ailevi Akdeniz Ateşi, Fibromiyalji Sendromu, Yaşam kalitesi, Depresyon, Familial Mediterranean Fever, Fibromyalgia, Quality of life, Depression
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
Amaç: Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA) hastalığında fibromiyalji sendromu (FMS) sıklığını araştırmak, AAA hastalarının yaşam kalitelerini ve yaşam kalitelerini etkilemesi muhtemel etkenleri incelemektir.Metod: Çalışmaya 77 AAA hastası ve hasta grubu ile yaş ve cinsiyet açısından uyumlu 70 sağlıklı kontrol alındı. AAA grubu ve kontrol grubuna yaşam kalitelerini ölçmek için Kısa form-36 (SF-36), depresyon düzeyini belirlemek için Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), yorgunluk düzeyini belirlemek için Yorgunluk Şiddet Ölçeği (YŞÖ) uygulandı. FMS tanısı için tüm katılımcılar muayene edildiler. AAA grubundaki hastaların hastalık başlangıç yaşı, tanı yaşı, atak sayısı, atak tipi, kolşisin kullanımı, MEFV gen mutasyonu ve hastalık şiddeti gibi klinik verileri not edildi.Bulgular: AAA grubunda SF-36 parametrelerinin tamamının kontrol grubununkilerden daha düşük, BDÖ ve YŞÖ skorlarınınsa daha yüksek olduğu görüldü. AAA grubunda FMS sıklığı %23.4, kontrol grubunda ise %4.3 olarak saptandı. AAA hastalarında hastalık şiddeti ile FMS varlığı arasında bir ilişki saptanmadı. AAA grubunda yaşam kalitesi üzerinde hastalık şiddeti ve hastalık süresinden çok yorgunluk ve depresyonun etkili olduğu görüldü.Sonuç:AAA hastalarının yaşam kaliteleri sağlıklı kontrollerinkinden daha kötüdür ve FMS sıklığı normal populasyonunkinden fazladır. FMS, AAA hastalık şiddetinden bağımsızdır ve hastaların yaşam kalitelerini olumsuz şekilde etkilemektedir. AAA hastalarının yaşam kalitelerini hastalık şiddetinden çok depresyon ve yorgunluk etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the frequency of co-existing fibromyalgia syndrome (FMS) in familial Mediterranean fever (FMF) patients and to evaluate the quality of life and its determinants in FMF.Materials and Methods: Seventy-seven FMF patients and 70 age and sex matched healthy controls were enrolled in the study. Short form-36 (SF-36) was used to evaluate the quality of life of the participants. Beck Depression Inventory (BDI) and Fatique Severity Scale (FSS) were used to evaluate the degree of depression and fatique respectively. All participants were examined for presence of FMS. For FMF group, clinical data such as age at onset, age at diagnosis, frequency and type of FMF attacks, compliance to colchicum theraphy, MEFV mutation type and disease severity was noted.Results: All of the scores of SF-36 were lower in FMF group when compared with the control group. BDI and FSS scores were higher in the FMF group. FMS frequency was determined as 23.4% for FMF group and 4.3% for the control group. The presence of co-existing FMS was not associated with the severity of FMF. In the correlation analysis depression and fatique were found to be the major determinants of quality of life in FMF. Disease severity or duration were not strongly correlated with the SF-36 scores.Conclusion: The quality of life of FMF patients is lower than the healthy controls. FMS frequency is higher in FMF patients when compared with the healthy controls. Presence of FMS is not associated with the disease severity but co-existing FMS reduces the quality of life in FMF. The quality of life in FMF is mainly determined by degree of depression and fatique rather than the disease severity.