Sürekli ayaktan periton diyalizi uygulayan diyabeti olmayan hastalarda roziglitazon kullanımının periton fonksiyonları üzerine etkisi
Effect of rosiglitazone on peritoneal function in non-diabetic continuous ambulatory peritoneal dialysis patients
- Tez No: 243164
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Nefroloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: SAPD, diyaliz yeterliliği, insülin direnci, Kt/V, PET, CAPD, dialysis adequacy, insulin resistance, Kt/V, PET
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş ve Amaç: İnsülin direnci non-diyabetik sürekli ayaktan periton diyalizi (SAPD) hastalarında sıklıkla mevcuttur. Literatürde enalapril, verapamil, nifedipin gibi ilaçların periton fonksiyonları üzerine etkisini araştıran birkaç çalışma mevcuttur. SAPD hastalarında insülin direncinin peritoneal transport hızı ve diyaliz yeterliliği ile ilişkisi daha önce araştırılmamıştır. Roziglitazon kullanımı ile insülin direnci azalmaktadır. En sık kullanılan peritoneal fonksiyon testi peritoneal eşitleme testidir (PET). Peritoneal solut geçişini ve ultrafiltrasyonu ölçer. Diyaliz yeterliliğini ölçmede Kt/V'den faydalanılır. PET ve Kt/V diyaliz reçetesini belirlemede önemli parametrelerdir. Bu çalışmanın amacı roziglitazon kullanımının peritoneal membran transport özelliklerine ve diyaliz yeterliliğine etkisini değerlendirmekdir.Hastalar ve metodlar: KSÜ Tıp fakültesi hastanesi periton diyalizi polikliğimizde takip edilen onsekiz hasta çalışmaya dahil edildi. Hastanemiz etik kurulundan onay alındıktan sonra hastalara yazılı onam formu imzalatıldı.. Tüm hastaların başlangıçta Kt/V, PET, homeostasis model assessment of insulin (HOMA-IR) ve ultrafiltrasyon değerleri hesaplandı. Hastalara altı ay boyunca 4 mg roziglitazon verildikten sonra bu parametreler tekrar ölçüldü.Bulgular: Ondört hasta çalışmayı tamamladı (Sekiz erkek/altı kadın). Ortalama yaş 38,6±12,3 yıl ve diyaliz süreleri 25,7±18,1 ay idi. Roziglitazon kullanımı ile KrKl [52,97±11,25 vs bazal 53,31±9,70 L/hafta/1,73 m2, p=0,37], haftalık Kt/Vurea [1,84±0,42 vs bazal 1,92±0,29, p=0,23] ve ultrafiltrasyon [1716,07±532,28 vs bazal 1833,92±600,52 ml, p=0,34]. değişmedi. Roziglitazon kullanımı HOMA-IR'ni anlamlı olarak azalttı [2,56±0,98 vs baseline 3,91±2,48, p=0.016]. Anlamlı derecede kilo alımı saptandı [70,82±15,21 vs bazal 68,7±14,5 kg, p=0,04].Sonuçlar: Roziglitazon kullanımı ile HOMA-IR anlamlı bir şekilde azaldı. PET ve Kt/V parametrelerinde değişiklik gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Insulin resistance is commonly observed in continuous ambulatory peritoneal dialysis (CAPD) patients without diabetes. Insulin resistance and its association with peritoneal transport rate and dialysis adequacy in CAPD patients has not been studied before. Insulin resistance decreases with rosiglitazone use. The most widely used peritoneal function test is the peritoneal equilibration test (PET). It measures peritoneal solute transport and ultrafiltration. Kt/Vurea is used for determining the adequacy of CAPD. PET and Kt/Vurea are important parameters for the medications of dialysis patients. The aim of this study was performed to evaluate the effects of rosiglitazone on peritoneal membrane transport during a PET, as well as the effects on creatinine clearance (CrCl), Kt/Vurea, and 24-hour drained volume.Patients and Methods: Eighteen CAPD patients who were following up in the outpatient peritoneal dialysis clinic of KSU hospital were enrolled in to study. All participants provided informed consent in accordance with the study protocol, and the protocol was approved by ethics committee of our hospital.. They had a baseline standard PET, dialysis adequacy and homeostasis model assessment of insulin resistance (HOMA-IR) assessment performed. Subsequently, 4 mg rosiglitazone were administered during six months period. After six months, patients were thoroughly evaluated with a new PET, adequacy of dialysis, routine hematological and biochemical variables.Results: Fourteen patients completed the study (Eight males/six females). Mean age was 38,6±12,3 years and dialysis duration 25,7±18,1 months. Rosiglitazone doesn?t significantly modified peritoneal CrCl [52,97±11,25 vs baseline 53,31±9,70 L/week/1,73 m2, p=0,37], weekly Kt/Vurea [1,84±0,42 vs baseline 1,92±0,29, p=0,23] and ultrafiltration [1716,07±532,28 vs baseline 1833,92±600,52 ml, p=0,34]. Rosiglitazone significantly decreased HOMA-IR [2,56±0,98 vs baseline 3,91±2,48, p=0.016].Conclusion: Rosiglitazone significantly decreased HOMA-IR. There were no changes in peritoneal Kt/V and PET parameters.