Normal ve ambliyopili çocuklarda sinir lifi tabakası kalınlıklarının karşılaştırılması
Comparison of retina nerve fiber layer thickness in normal and in anisometropic amblyopic children.
- Tez No: 243177
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT HAYRİ UĞURBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Santral sinir lifi analizörü, retina sinir lifi tabakası, anizometropik ambliyop, Central nerve fiber analyser, retina nerve fiber layer, anisometropic amblyopia
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada 7-12 yaş arası çocuklarda retina sinir lifi tabakası ölçümleri normal değerlerinin ortaya çıkarılması ve normal çocuklar ile ambliyop çocuklar arasındaki sinir lifi kalınlığı değerlerinin arasındaki farkların belirlenmesi hedeflenmiştir. Çalışmaya Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran rutin takipteki 50 anizometropik ambliyopili göz ile 84 sağlam emetropik göz dahil edilmiştir. Daha önce herhangi bir intraoküler cerrahi girişim geçiren, retina patolojisi bulunan, Sinir Lifi Analizi (GDx NFA) ölçümünü engelleyen herhangi bir göz patolojisi içeren gözler çalışmaya alınmamıştır. Çalışmaya dahil edilen çocuklara görme keskinliği muayenesi, sikloplejinli muayene ve sonrasında en iyi düzeltme ile görme keskinliği ölçümü tekrarı, biyomikroskopik muayene ve GDx NFA kullanılarak retina sinir lifi tabakası (RSLT) parametreleri ölçülmüştür. Bu çalışmada 7-12 yaş arası sağlam çocuklarda NFA parametreleri normal verileri elde edilip bu veriler anizometropik ambliyopisi olan çocuklarla kıyaslandığında sağlam çocukların retina sinir lifi kalınlığı ölçümlerinde anlamlı kalınlık farkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to reveal normal values of retinal nerve fiber layer measurements in normal children and to determine the difference between anisometropic amblyopic and normal children. The study applied in clinic of Zonguldak Karaelmas University Medical Faculty Ophtalmology Department and included with routine follow-up 84 emetropic and 50 anisometropik amblyopic eyes. As previously spent any attempt intraocular surgery, retinal pathology, eye pathology found that prevents any measurement in Nerve Fiber Analyzer (GDx NFA) has not been included in the study. Visual acuity, biomicrosopic examination and retinal nerve fiber layer (RNFL) parameters were measured by using the GDx NFA. Normal children between the ages of 7-12 in this study, gave normal values of NFA parameters and when this data was utilized to compare emmetropic/anisometropic amblyopic eyes, significant differences were found in thickness measurement of retinal nerve fiber layer.