Nazal polipli kronik rinosinüzitlerde MMP-1, MMP-2, MMP-8 düzeyinin değerlendirilmesi
The evaluation of levels MMP-1, MMP-2, MMP-8 in chronic rinosinusitis with nasal polyposis
- Tez No: 376965
- Danışmanlar: DOÇ. AHMET EYİBİLEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Nazal polip, Kronik rinosinüzit, Matriks metalloproteinazlar, Nasal polyposis, Chronic rhinosinusitis, Matrix metallproteinases
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
SONRA EKLENECEKNazal polipozis gelişiminin patogenezi tam olarak aydınlatılamamıştır. Fakatetyolojisi olabilecek bir çok faktör tanımlanmıştır.Metalloproteinazlar doku remodelinginde önemli proteinler olup,ekstrasellüler matriks (ESM) elemanlarının hemen hemen tümünü degradasyonauğratırlar. Böylece doku remodelinginde aktif rol alırlar. Yapılan çalışmalarda kronikrinosinüzitlerin etyolojisinde rol oynadıkları görülmüştür. Matriksmetalloproteinazlar yirmiye yakın farklı proteindir ve farklı ESM elemanlarınıdegrade ederler. MMP-1 ve MMP-8 kollajen I ağırlıklı olarak, MMP-2 ilavetenkollajen IV ü degrade eder. Kollajen IV bazal membran kollajeni, kollajen I ağırlıklıolarak stromal ESM elemanıdır. Bu çalışmada MMP lerin nazal polipli kronik rinosinüzitteki etkisiaraştırılmaya çalışılmıştır. Çalışmaya 35 hasta alınmıştır. (Grup 1; nazal polipozisli25 hasta , Grup 2; Herhangi bir sistemik hastalığı bulunmayan ve orta konkalarındanalınan mukozanın incelendiği kontrol grubunu oluşturan 10 hasta.) Tüm hastalardanalınan örneklerde MMP-1, MMP-2 ve MMP-8 ekspresyonu belirlenmiştir. MMP-1,MMP-2 ve MMP-8 ekspresyonu nazal polipli grupta kontrol grubuna göre anlamlıdüzeyde artmış olarak bulunmuştur.Sonuç olarak nazal poliplerdeki MMP-1, MMP-2 ve MMP-8 ekspresyonukontrol grubundan farklılıklar göstermektedir. Bu bulgular nazal polipozisinpatogenezinde matriks metalloproteinazların rollerinin olabileceğini desteklerniteliktedir.
Özet (Çeviri)
The pathogenesis of nasal polyposis could not be elucidated fully. However,a lot of factors available etiology to be were identified.Metalloproteinases are important proteins in tissue remodeling; they act degradationupon almost all of the extracellular matrix (ECM) elements. Thus they take an activerole on tissue remodeling. It is seen in the carried out studies that; they play role inthe etiology of the chronic rhionosinusitis. Matrix metallpproteinases are almost twenty different proteins and theydegrade different ECM elements. They degrade predominantly MMP-1 and MMP-8collagen I, MMP-2 additionally collagen IV. Collagen IV basement membranecollagen , collagen I is mainly stromal ECM component. This study was to determine the effects of MMPs on nasal polyposis withchronic rhinosinusitis. 35 patients were included in the study. (Group 1; 25 patientsnasal polyposis , Group 2; 10 patients without any systematic disease and includingthe control group from whom the mucosa taken from middle concha been examined.)In all samples taken from all of the patients; MMP-1, MMP-2 and MMP-8expression was determined. MMP-1, MMP-2 and MMP-8 expression wassignificantly increased when compared to nasal polyposis group.As a result; MMP-1, MMP-2 and MMP-8 expression in nasal polyposis aredifferent from the control group. These findings suggest that there may be matrixmetallpproteinases' roles on nasal polyposis pathogenesis.