Migrenli hastalarda trigeminal sistemin elektrofizyolojik değerlendirilmesi: Mental sinir uyarımı ile masseter kasının eksteroseptif baskılanması.
Migraine in patients with trigeminal system electrophysiological evaluation: Exteroceptive suppression of masseter muscule by mental nerve stimulation
- Tez No: 243265
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT TOPAKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Migren, Kutanöz sessiz periyot, Trigeminovasküler sistem, Migraine, Cutaneous silent period, Trigeminovascular system
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Migrenli bireylerde atak sırasında trigeminal sinir terminallerinin aktivasyonu yoluyla meninkslerde oluşan nörojenik inflamasyonun baş ağrısını ortaya çıkardığı hipotezi nöroinflamatuar teoriyi desteklemektedir. Migren atağı sırasında trigeminal sinirin aktivasyon derecesinin tercihen A-delta liflerini uyardığı ve bunun sonucunda selektif CGRP salınımının ortaya çıktığı gösterilmiştir. Kutanöz sessiz periyot (KSP) A-delta liflerinin aracılık ettiği spinal inhibitör bir reflekstir. Bu çalışmada migrenli bireylerde trigeminal sinirin A-delta liflerinin sağlıklı bireylerden daha kolay aktive olduğunu kanıtlamak amacı ile masseter kası üzerinden elde edilen kutanöz sessiz periyot parametrelerinin kontrol bireylerden elde edilen değerler ile karşılaştırmayı amaçladık.Yöntem: Auralı migrenli 22, aurasız migrenli 38 kadın hastada interiktal dönemde ve/veya akut atak sırasında masseter inhibitör refleks (MIR) çalışması yapıldı. Hastaların 15'inde sadece ağrılı, 27'sinde sadece ağrısız, 20'sinde hem ağrılı hemde ağrısız dönemde MIR çalışması yapıldı. Çalışmaya katılan bireylerde ısırma kuvveti transduceri ile standart bir çene kapanma kuvveti elde edildikten sonra mental sinire 10 mA elektrik uyarısı verildi. Masseter kası üzerinden elde edilen yüzeyel kayıtta MIR'ın her iki ekseteroseptif baskılanma (EB) periyodu süre ve latansları ölçüldü ve baskılanma indeksi hesaplandı. Sonuçlar hasta grubu ile yaş açısından uyumlu 30 sağlıklı bayandan elde edilen verilerle karşılaştırıldı.Sonuçlar: Hastalar ağrılı dönmede değerlendirildiğinde hem auralı* (n=12) (16,5±0,8ms) hem de aurasız** (n=14) (16,1±0,9ms) dönemde ölçülen EB1 latansı kontrol grubuna (n=16) (18,7±0,6ms) göre anlamlı ölçüde kısalmıştı (*p=0.041, **p=0.027). Migrenli bireyler supresyon indeksleri açısından karşılaştırıldığında ağrılı (n=20) (17,3±1,4) ve ağrısız (n=20) (13,7±1,0) dönemde elde edilen veriler arasındaki fark anlamlı bulundu (p=0.037). Ağrısız dönemde hasta grubundan elde edilen EB süresi (n=18) (99,2±4,2ms) kontrol grubuna (n=14) (89,7±6,5ms) göre anlamlı oranda uzun bulundu (p=0,044). İncelenen diğer parametreler açısından hasta gruplarının kendi içinde veya kontrol grubu ile arasında anlamlı bir farklılık bulunamadı.Yorum: Önceki çalışmalarda sağlıklı insanlar ile migrenli bireyler arasında masseter inhibitör refleks farkı tespit edilmemişken çalışmamızda migrenli bireylerde EB1 latansında kısalma olduğunu tespit ettik ve hasta grubunda EMG supresyonunun ağrı atağı sırasında arttığını gösterdik. Sonuçlardaki farklılık, çalışmamızda kutanöz sessiz periyot elde edilmesi için diğer çalışmalardan farklı metodolojik yöntemler kullanılmasına bağlı olabilir. Yine de bulgularımızın migrenli bireylerde trigeminovasküler sistemin patogenezine ışık tutabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: The hypothesis that neurogenic inflammation occurring in the meninges during attack through activation of the trigeminal nerve terminals in individuals with migraine causes headache, supports the neuroinflammatory theory. The calcitonin gene-related peptide (CGRP) which is considered to be released from the trigeminal nerve fibres was detected to increase in the jugular venous blood during ache attack. Cutaneous silent period (CSP) is a spinal inhibitor reflex mediated by A-delta fibers. In this study, we targeted to compare the cutaneous silent period parameters obtained from masseter muscle in patients with migraine with the values obtained from control individuals with the purpose of investigating whether trigeminal nerve in individuals with migraine affects A-delta fibres are more easily activated than healthy individuals.Method: Masseter inhibitor reflex study was carried out in 22 women with migraine with aura migraine and 38 women with migraine without aura in interictal period and/or during acute attack. patient has been working MIR in 15th of patients only with ache, 27th of patients only without ache and 20th of patients during both periods. Individuals participating in the study of bite force transducer and a standard jaw closing force is obtained after 10 mA electrical warning was given to the mental nevre. Recors via the surface masseter muscles was obtained Exteroceptive suppression (ES) latencies and times was measured and the suppression index was calculated during both periods. The results were compared with the data obtained from age matched 30 healthy women who were complied with the patient group and age.Results: When individuals with ache are evaluated, the mean ES latencies measured with* (n=12) (16,5±0,8 ms) and without** (n=14) (16.1±0,9 ms) aura, had shortened significantly (*p=0.041, **p=0.027) than those of the control group (18,7±0,6 ms) (n=16). When the individuals with migraine were compared in terms of suppression indexes, the difference between the periods with (n=20) (17,3±1,4) and without (n=20) (13,7±1,0) ache were significant (p=0.037). The total ES period measured in the patient group during the period without ache (n=18) (99,2±4,2ms) was longer (p=0,044) than that of the control group (n=14) (89,7±6,5ms)There were no significant differences among the patient groups, or between the patient group and the control group in terms of other parameters.Comments: While no difference was detected between the healthy people and individuals with migraine in masseter inhibitor reflex parametres in previus studies, we detected that there was a decrease in the ES1 latency of the individuals with migraine, and that EMG suppression increased during the ache attack in the patient group, in our study. The difference in the results may depend on the utilization of different methodological for obtaining cutaneous silent period in our study. After all in migraine we think that our findings may shed light on the pathogenesis of the trigeminovascular system.