Tip 2 diabetik hastalarda koroner arter kalsifikasyonu ile biyokimyasal parametreler arasındaki ilişki
The relationship between coronary artery calcification with biochemical parameters in type 2 diabetic patients
  1. Tez No: 243299
  2. Yazar: ALPASLAN KARABULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İ.SERHAT İÇAĞASIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: type 2 DM, atherosclerosis, coronary artery calcification
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Diabetes mellitusta mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyon riski artmıştır ve tip 2 diabetes mellitusta, kardiyovasküler hastalık en sık görülen ölüm nedenidir. Aterosklerozisin klasik risk faktörlerine diyabetik olgularda normal populasyona oranla daha sık rastlanılmaktadır. Dislipidemi, hipertansiyon, yaş, obezite, sigara içme gibi klasik risk faktörleri yanında insülin direnci, endotel disfonksiyonu, inflamasyon gibi yeni risk faktörleri de diyabetik olgularda aterosklerozun gelişmesinde rol oynayabilmektedir. Koroner arterlerde kalsifik depozitler, koroner arter aterom plağı ile ilişkili olup aterosklerozun kesin bir göstergesidir. Klinik ve histopatolojik çalışmalar aterosklerotik koroner damar hastalığının şiddeti ile koroner kalsiyum arasındaki yakın ilişkiyi göstermektedir.Çalışmamızda tip 2 diabetik hastalarda, koroner arterdeki kalsifikasyon varlığı ile biyokimyasal paremetreler ve aterosklerozun klasik risk faktörleri ve arasındaki ilişkiyi araştırdık. Bu çalışma Ocak-Aralık 2008 tarihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği'nde yapıldı. Çalışmaya; koroner arter hastalığı olmayan böbrek fonksiyonları normal olan, 41 (27 kadın, 14 erkek) tip 2 diabetik hasta alındı. Hastaların klasik risk faktörleri ve biyokimyasal parametreler tespit edildikten sonra Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi (ÇKBT) ile koroner kalsiyum skorlama yapıldı. Olguların yaş ortalamaları 52.12±5.85 yıl, diabet süreleri 6.82±2.21 yıl idi. 12 (%29.3) olgunun koroner arterlerinde kalsifikasyon saptanırken, 29 (%70.7) olguda koroner arterlerde kalsifikasyon saptanmadı. Koroner arter kalsiyum skoru (KAKS) için ise en düşük değer 0, en yüksek değer 481.6 (35.29±96.21) olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus is associated with an increased risk for both micro and macrovascular complications, and cardiovascular diseases are the most common causes of death in type 2 diabetes mellitus patients. Traditional risk factors; such as dyslipidemia, hypertension, advance age, obesite, smoking, and some non-classical risk factors such as insulin resistance, endothelial dysfunctions, and inflammation may play role the development atherosclerosis in diabetic patients. Calsific deposits are related with coroner artery aterom layer in coroner arters which is an evidence of atherosclerosis. Clinic and histopathologic studies show that intensity of atherosclerotic coroner vessel disease is closely related with coroner calcium score.In our study, we investigated the relationship between the existence of coronary artery calcifications with biochemical parameters and traditional risk factors of atherosclerosis in type 2 diabetic patients. This study has been done between January 2008 with December 2008 in Cumhuriyet University Health Services Application and Research Hospital for Internal Medicine Clinic. Forty one type 2 diabetic patients (27 female, 14 male), who have no coronary artery disease and have normal renal functions, were received in this study. Their traditional risk factors and biochemical parameters were determined and then all patients were coronary calcium scored with multislice computed tomography. Average age of patients was 52.12±5.85 years, duration of diabetes was 6.82±2.21 years. Coronary artery calcification was detected in 12 (%29.3) patients, but coronary artery calcification was not detected in 29 (%70.7) patients. The lowest coronary artery calcification score (CACS) was 0, the highest CACS was 481.60 ( 35.29 ± 96.21). When CACS was compared with biochemical parameters and traditional risk factors, the relationship between CACS with waist circumference, systolic blood pressure, total cholesterol, low density lipoprotein and triglyceride was found statistically significant.In conclusion, coronary artery calcification is related with atherosclorosis. The control of risk factors for atherosclerosis will prevent coronary hearth disease,which is the mortal complication of diabetes by stopping coronary calcification.