Romatoid Artrit'li hastalarda serum anti-RA33 tayini ile bu hastalarda görülme sıklığı ve RF ile birlikte değerlendirilmesi
Determination of serum anti RA-33 in RA patients and evaluation of its incidence together with RF
  1. Tez No: 243300
  2. Yazar: MEHMET TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ELDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid Artrit, Romatoid Faktör, Rheumatoid Arthritis, Rheumatoid Factor
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Romatoid artrit etyolojisi belli olmayan, dünya nüfusunun yaklaşık %1'ni etkileyen, tüm sinovyal eklemleri simetrik olarak tutabilen, kronik inflamasyonla seyreden ileri dönemlerde fonksiyon kaybına ve mortaliteye neden olan en yaygın otoimmun hastalıktır. Etyolojisi kesin olarak bilinmemekle birlikte genetik, hormonal ve enfeksiyöz ajanlar gibi risk faktörleri üzerinde durulmaktadır. RA ile HLA-DR4 ve HLA sınıf II DR1 doku grubu arasında güçlü bir ilişki vardır.RA tanısının erken konulması, tedavi ile eklem dokusundaki hasarın önüne geçilebilmesi açısından çok önemlidir. Laboratuar testleri, RA aktivitesinin izlenmesinde ve tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde oldukça önemlidir. RA şüphesi olan vakalarda bugüne kadar en yaygın kullanılan test romatoid faktördür, RA'ya duyarlı olmasına rağmen özgül olmayan bir parametredir. Birçok hastalıkla birlikte olması ve sağlıklı bireylerde görülmesi nedeniyle tanısal değeri tartışılan bir parametredir. RA' lı hastaların tanısında daha özgül ve duyarlı bir parametre arayışı, ilgiyi otoantikorlara yöneltmiştir. Özellikle RF titresi düşük yada tanının şüpheli olduğu durumlarda diğer otoantikorların ölçümleri tanıda yardımcı olabilir. RA'da saptanan otoantikorların çoğu, diğer otoimmün hastalıklarda da görülebildiği için, RA'ya özgün değildir. Bu grupta; romatoid faktör , anti-RA33, anti-calpastatin, ANA ,anti-kollajen tip II, anti-fibronektin ve anti-GPI antikorları bulunur.Anti-RA33 RA'da % 35 (+) bulunur. Sero (-) RA'da oran daha yüksektir ve hastalığın daha ağır seyredeceğini gösterir. Erken RA'da hatta hastalık bulguları başlamadan pozitif olur.American College of Rheumatology (ACR) 1987 yılında yenilediği RA klasifikasyon kriterlerine göre belirlenmiş hastalık süresi en az iki yıl olan 28 i bayan,12 si erkek toplam 40 RA'li hasta ile aynı sayıda kontrol grubu sağlıklı kişiler çalışmaya alındı RA'li hasta grubunda AntiRA-33 düzeyi 12,47±49,76 U/ml, sağlıklı kontrol grubunda AntiRA-33 düzeyi 1,96±1.82 U/ml olup gruplar arası istatiksel olarak bir fark bulunmadı.Sonuç olarak çalışmamızda RA'lı hastalarda AntiRA-33 düzeyi ölçülmüş tanıda sağlıklı kontrol grubuyla arasındabir fark bulunamamıştır.Bu çalışmada; ülkemizde en sık görülen otoimmün hastalıklardan olan, tanı ve tedavide geç kalınması durumunda ciddi komplikasyonlara yol açan RA'nın daha iyi anlaşılabilmesi için RA' lı hasta gruplarından ve kontrol grubundan elde edilen serum örneklerinde Anti-RA33 ve RF seviyelerini saptamayı ve hastalıkla olan ilişkilerini araştırmayı amaçladık.
Özet (Çeviri)
Rheumatoid Arthritis is the most common autoimmune disease with unknown etiology, that affects the %1 of the world population, which can symmetrically effects synovial joints, causes chronic inflammation, loss of function in the late period, and mortality. It?s etiology is not fully understood but genetic, hormonal, and infectious agents are considered as risk factors. There is a strong correlation between HLA-DR4 and class II DR 1 tissue group.Early diagnosis of the disease is important in order to prevent the joint damage with the treatment. Laboratory tests are very important for tracking RA activity and evaluating the response to the treatment. Until now, most frequent test used for patients with RA doubt is rheumatoid factor which is sensitive for RA but not specific for it. It?s existence in many diseases and positivity in healthy individuals it?s diagnostic value is being argued. The search for a more specific and sensitive parameter for diagnosis of RA patients, drew attention to auto antibodies. Especially in case when RF titer is low or diagnosis is suspicious evaluation of other auto antibodies may help with diagnosis. Most auto antibodies as they are seen in other autoimmune diseases as well, is not specific to RA. This group contains antibodies such as, rheumatoid factor (RF), anti-RA33, anti-calpastatin, ANA, anti-collagen type II, anti fibronectin, and anti-GPI. Anti-RA33 is %35 positive in RA. The percentage is higher in Seronegative RA and indicates that disease is going to be severe. Additionally, in early RA it is positive before symptoms.In this study; we aimed to determine Anti-RA33 and RF levels in serums obtained form RA patient group and control group and their relationship with the disease for better understanding of RA which is one of the most frequent autoimmune disease in our country and may cause severe complications in case when diagnosis and treatment is delayed.28 female, 12 male a total of 40 patients with at least 2 years of disease duration, determined based on the RA classification criteria updated in 1987 by American College of Rheumatology (ACR) and control group consisted of same number of healthy individuals took place in this study. In RA patient group Anti RA-33 level was 12,47±49,76 U/ml, in healthy individuals Anti-RA33 level was 1.96±1.82 U/ml and the was no statistical difference.As a result AntiRA-33 level was evaluated in RA patients and no difference was found compared to control group.