Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Kliniğine 2008 yılında yatan hastaların sosyodemogrofik ve diğer özellikleri
The sociodemographic and other features of the newborn patients that admitted to the Dicle University Medicine Faculty Newborn Pediatric in 2008
- Tez No: 243402
- Danışmanlar: PROF. DR. M.CELAL DEVECİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, Sosyodemografik, Newborn, Sociodemographic features
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çalışmamız; Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Diyarbakır ve çevresinin üst düzey yenidoğan merkezi olan kliniğimizin 01.01.2008-31.12.2008 tarihleri arasındaki 1 yıllık süreçte yatan hastaların sosyodemografik özelliklerini belirlemek; yenidoğan bebeğin sağlığı ve gelişimi üzerine olumsuz etki yapabilecek genetik, sosyal, ekonomik, politik, aileye ait ve çevresel ortamdan korunması, doğumdan, hatta doğumdan önceki dönemden başlayarak bebeğe gerekli bakımın en erken ve en uygun şekilde sağlanması, yenidoğan hastalıklarının erken tanımlanması ve en uygun yaklaşımlarla en etkili tedavinin yapılması, anne- bebek bütünlüğü içinde anne sağlığı, gebelik ve doğum şartlarının araştırılması amaçlanmıştır.01.01.2008-31.12.2008 tarihleri arasında otomasyon kayıtlarındaki bilgilerden kliniğimize toplam 515 hasta yatmıştır. Ulaşılabilen hastalara ait 450 hastanın kayıtlı bilgileri detaylı olarak incelendi.Çalışmamızda mortalite oranı %22.2 olarak bulundu.Çalışmamızda erkek/kız oranı 0.7/1 olarak tespit edildi.Hastaların %6.5'de SGA, %88.6 AGA, %4.9 LGA olarak tespit edildi.Normal spontan vajinal yol ile doğum oranı %43, sezeryan ile doğum oranı %57 olarak tespit edildi.İncelenen hastaların doğumlarının %89'u doktorlar tarafından gerçekleştirildi.İncelenen hastaların annelerinin ilkokul ve daha üstü eğitim düzeyine sahip olanların oranı %31.1 olarak tespit edildi.DÜTF Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabili Dalı Yenidoğan Bilim Dalına özellikle Diyarbakır merkez, ilçe ve köylerinden hasta sevkedilmekle beraber, Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesinden (Mardin, Şırnak, Bitlis, Siirt, Batman, Şanlıurfa, Bingöl, Muş nadiren de Elazığ, Hakkari, Van illerinden) hastalar sevkedilmektedir.Hastalar gestasyon haftalarına göre incelendiğinde %17.3'ü 22-28 haftalık, %22.4'ü 29-31 haftalık, %35,6'sı 32-36 haftalık, %5.3'ü 37 haftalık, %18.9'u 38-42 haftalık olarak bulundu.Çalışmamızda anne yaşları 15 ile 49 arasında değişirken ortalama anne yaşı 29.38± 7.2 yıl, ortalama gebelik sayısı 3.99±2.88 olarak bulundu. En çok gebeliği olan annenin 16 gebeliği vardı. Riskli gebelik sayılan ilk gebelik ve 4'ün üzerinde gebeliği olan annelerin toplam oranı % 61 olarak bulundu.Hastaların anneleri gebelik problemleri açısında incelendiğinde, %89 gibi yüksek oranda özellikli gebelik tespit edildi. Özellikli gebeliklerde ölüm oranı % 22 olarak bulundu.İncelenen hastalardan ex olanların hastanede ortalama yatış süresi 5.36 gün, taburcu olan hastaların ortalama hastanede yatış süreleri 12.27 gün olarak tespit edildi. %39.1'inin başvurudan sonraki ilk 24 saat içinde, %21.7'nin başvurudan sonraki 24-48 saat içinde, %19.1'nin başvurudan sonraki 3-7 gün içinde, %20.1'nin başvurudan sonraki 8-30 gün içinde kaybedildiği tespit edilmiştir.İncelenen hastaların %67.7'nin il ve ilçe merkezinde, %32.3'nün köyde ikamet ettikleri tespit edildi.İncelenen hastaların %71'i ilk 24 saatlik ikeni %11.5'nun 24-48 saatlik iken, %10'unun 3-7 günlük iken, %6.4'ünün 8-30 günlük iken hastanemize başvurduğu tespit edildi.Perinatal bakımın iyileştirilmesi, permatüriteliğin önlenmesi, doğumların uygun koşullarda yaptırılması, birinci ve ikinci basamak sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması, eğitim faaliyetlerine önem verilmesi, yenidoğan servislernin teknik donanım ve personel yönünden iyileştirilmesi ve yaygınlaştırılması hedefler olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Our study: took place in-and around the city named Diyarbakir in the region of Guneydogu Anadolu, between the dates of 01.01.2008-31.12.2008, aimed to determine socio-demograpic specialities: protection from circumstances like genetic, social, economical, politic, domestic and environmental circumstances that may cause health and developement problems of newborns of the in-patients in a period of one year. Also providing a care on time with suitable way begin with pre-birth period, early definition of the newborn diseases, the best suitable approaches and the most effective threatements, health of the mothers, pregrancy and birth circumstances in the integrity of mother-infant are aimed to study.We had 515 in-patients recorded between the the dates of 01.01.2008-31.12.2008. the records of the 450 patients are checked.Percentage of the mortalty was found as %22.2.Precentage of male/female was estimated as 0.7/1.%6.5 of the patients SGA, %88.6 of the patients AGA and %4.9 of the patients are estimated as LGA.Percentages of the spontaneous vaginal birth was %43, caesarean section was %57 as estimated. Births of the studied patiens are done by doctors in a percentage of %89.Percentage of the the mothers of the studied patients who were graduated from elementary school or upper level was estimated as %31.1.The patients especially from Diyarbakir, and also from towns connected to Diyarbakir are forwarded to the DÜTF, and also the patients from Guneydogu and Dogu Anadolu regions (Mardin, Sirnak, Bitlis, Siirt, Batman, Sanliurfa, Bingol, Mus and rarely from Elazig) are forwarded to The University of Dicle Faculty of Medicine Department of Child Health and Diseases Field of Newborn.According to gestation weeks of the patients; %17.3 of them are 22-28 weeks old, %22.43 of them are 29-31 weeks old, %35,63 of them are 32-36 weeks old, %5.33 of them are 37 weeks old, %18.93 of them are 38-42 weeks old as estimated.In the study, the ages of the mothers were between 15-49, average age of the mothers was 29.38± 7.2 years, average pregnancy number was estimated as 3.99±2.88. Total percentage of the first pregnancy accepted as riky and mothers who had over 4 pregnancy was estimated as %61.When the mothers of the patients were searched on pregnancy angle, specifical pregnancy is estimated in a great percentage of %89. The mortality percentage in specifical pregnancy was estimated as %22.The ex patients in studied group was kept in the hospital in the average of 5.36 days, for discharged patients 12.27 days as estimated. %39.1 of the patients were lost in 24 hours, %21.7 of the patients were lost in 24-48 hours, %19.1 of the patients were lost in 3-7 days, %20.1 of the patients were lost in 8-30 days after applying to the hospital,%67.7 of the studied patients were from towns and %32.3 of the studied patients were from villages as estimated. %71 of the studied patients were 24 hours old, %11.5 24-48 hours old, %10 3-7 days old, %6.4 8-30 days old when they apply to the hospital.İmproving the perinatal care, avoiding the prematurity, giving a birth in better conditions, generalizing the first and the second level health services, giving consequence to education activities, improving and generalizing the newborn services tools and crew were taken as aims in the study.