Deneysel kornea neovaskülarizasyonu oluşturulan sıçan modelinde subkonjonktival uygulanan EGF ve VEGF inhibitörlerinin neovaskülarizasyona etkisi
The inhibitory effect of subconjunctival administration of VEGF antibody, and trastuzumab which is HER2 antibody in experimentally induced corneal neovascularization in a rat model.
- Tez No: 243468
- Danışmanlar: PROF. DR. NURŞEN YÜKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Corneal neovascularization, VEGF, EGF, bevacizumab, trastuzumab, ranibizumab, pegaptanib
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç ve kapsam : Deneysel korneal neovaskülarizasyon oluşturulan sıçan modelinde VEGF antikoru olan bevasizumab, ranibizumab, pegaptanibin ve HER2 antikoru olan trastuzumabın subkonjonktival uygulanmasının korneal neovaskülarizasyona inhibitör etkisini araştırmak.Gereç ve yöntem : Çalışma kapsamına 30 adet erkek Wistar albino türü sıçan alındı. Sıçanlar her bir grupta 6 denek olacak şekilde randomize beş gruba ayrıldı. Deneklerin bir gözüne kornea santralinde %75 gümüş nitrat ve %25 potasyum nitrat ile kaplanmış çubukla kimyasal yanık oluşturuldu. Kimyasal yanık sonrası hemen kontrol grubuna(grup-1) subkonjonktival 0,1ml serum fizyolojik, tedavi gruplarından grup-2'ye 0.05ml(1,25mg) bevasizumab, grup-3'e 0,1ml(1,2mg) trastuzumab, grup-4'e 0,05ml(0,5mg) ranibizumab ve grup-5'e 0,1ml(0,3mg) pegaptanib enjekte edildi. Deneyin 8. gününde denek korneaları dijital fotoğraf makinesıyla fotoğraflandı. Daha sonra sakrifiye edilen deneklerin gözü enüklee edildi ve hazırlanan korneal kesitler histopatolojik olarak incelendi. Korneal fotoğraflar dijital imaj analiziyle neovaskülarizasyon yüzdesi açısından incelendi.Bulgular : Tedavi gruplarının hepsinde korneal neovaskülarizasyon yüzdesi kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha az bulundu(p0,05). Fibroblast yoğunluğu tedavi gruplarının hepsinde kontrol grubundan anlamlı derecede daha azdı. Korneal kalınlık açısından tedavi grupları kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı bir farkın olmadığı görüldü(p>0,05).Tartışma ve sonuç : Anti-VEGF ajanları ve HER2 antagonisti olan trastuzumab, korneal neovaskülarizasyon inhibisyonunda etkilidir.Anahtar kelimeler : Korneal neovaskülarizasyon , VEGF , EGF, bevasizumab, trastuzumab, ranibizumab, pegaptanib
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the inhibitory effect of subconjunctival administration of bevacizumab, ranibizumab, pegaptanib which are VEGF antibody, and trastuzumab which is HER2 antibody in experimentally induced corneal neovascularization in a rat model.Material and Method: Thirty male Wistar-Albino rats weighing 250 g to 300 g were used in the study. The rats randomized to five groups, each group had 6 rats. Silver nitrate sticks (75% silver nitrate, 25% potassium nitrate) were used to induce chemical cauterization on the corneas of 30 eyes. Immediately after chemical cautarization, Group1 received 0,1ml saline, Group2 received 1,25mg/0.05ml bevacizumab, Group3 received 1,2mg/0,1ml trastuzumab, Group4 received 0,5mg/0,05ml ranibizumab and Group5 received 0,3mg/0,1ml pegaptanib by a subconjunctival injection. The corneal surface covered with neovascular vessels was measured on the photographs as the percentage of the total area of the cornea by using computer imaging analysis on the eighth day. After then the rats were sacrified, and eyes were enucleated corneal sections were analysed by histopathologically.Results: The average neovascularization area in all treatment groups were statistically smaller than control group(P0.05) while in groups received bevacizumab and trastuzumab it was significantly smaller than control group(P0.05).Discussion and Conclusion: In our study anti-VEGF agents and trastuzumab(HER2 antibody) were found to be effective in preventing corneal neovascularization.