Çocukluk çağında maliynite kuşkulu periferal lenfadenopatili hastalarda tanı ve izlem sürecinin değerlendirilmesi
Evaluation of diagnostic and treatment process of potentially malign peripheral lymphanenopathy in children
- Tez No: 243478
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA ÇORAPCIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Periferal lenfadenopatiler, çocuk, maliynite, risk faktörleri, Peripheral lymphadenopathy, child, malignancy, risk factors
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Lenfadenopati, çocukluk çağında sık rastlanan bir bulgudur. Lenfadenopati çocuklarda sıklıkla infeksiyon hastalıklarının seyrinde görülebileceği gibi, bazı maliyn hastalıkların da ilk bulgusu olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı; çocukluk çağında maliynite kuşkusuyla onkolojik tetkik ve izlem gereksinimi duyularak merkezimize yönlendirilen periferal lenfadenopatili çocukların, pediatrinin olağan işleyişi içinde tanı, tetkik ve izlem süreçlerinin değerlendirilmesi; periferal lenfadenopatilerde maliynite için belirleyici risk faktörlerinin araştırılmasıdır.YÖNTEMÇalışmaya Mart 2007 - Haziran 2009 tarihleri arasında periferal lenfadenopati nedeniyle Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'na başvuran/konsülte edilen 155 hasta alındı. Öykü, fizik inceleme, lenfadenopatiye ait özellikler ve laboratuvar verilerinin beniyn ve maliyn lenfadenopatiyi tanımlamadaki etkinliği araştırıldı. İstatistiksel değerlendime SPSS-13.0 programı kullanılarak yapıldı.BULGULARÇalışmaya alınan 56'sı kız, 99'u erkek toplam 155 hastanın yaş ortalaması 6,9±4,3 yıl (2,4ay-18 yaş) idi. Çalışma grubunda lenfadenopati öykü süresi ortanca 21 gün olmakla birlikte 1 gün-7 yıl arasında değişmekteydi. Hastaların 134'ü beniyn, 21'i maliyn lenfadenopati tanısı aldı.Maliynite tanılı hastalarda 12 yaş ve üzeri olmak, sistemik semptom varlığı, lokalize ve supraklavikuler bölge tutulumu, 3 cm'den büyük ve sert lenf nodları, eşlik eden hepatosplenomegali varlığı, tam kan sayımında lökopeni ve trombositopeni, laktat dehidrogenaz yüksekliği, akciğer grafisi ve batın ultrasonografisinde lenfadenopati ve organomegali oranı beniyn tanılı hastalara göre belirgin olarak yüksekti. Regresyon analizinde supraklavikuler lenfadenopati varlığı ve radyolojik olarak maliyniteyi destekleyen veriler dışlandığında, maliynite için risk faktörlerinin; ?12 yaş, lenfadenopatinin lastik kıvamda veya sert olması ve laktat dehidrogenaz yüksekliği olduğu saptandı.SONUÇLenfadenopatili hastalarda maliynite riskini belirleyen en önemli faktörler, ? 12 yaş, lenfadenopatinin sert veya lastik kıvamda olması ve laktat dehidrogenaz yüksekliğidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aimLymphadenopathy is a frequent symptom in childhood. Lymphadenopathy is usually associated with various infections in children, but it can also be the first sign of some malignancies. Aim of this study is; to assess the process of diagnosis, investigation and monitoring of children with peripheral lymphadenopathy who applied to for oncological investigation with malignancy doubt; and to search risk factors of malignancy in peripheral lymphadenopathies.MethodChildren (n=155) who applied or were consulted to Kocaeli University Department of Pediatrics in between March 2007 and June 2009 because of peripheral lymphadenopathy were received to this study. Effectiveness of; the history, physical examination, characteristics of lymphadenopathy and laboratory data on determining benign and malign lymphadenopathy was researched. SPSS-13.0 was used for statisticall analysis.ResultsAverage age of the study group was 6.9±4.3 years (2.4 months-18 years). Fifty six children were female and ninety nine were male. Duration of lymphadenopathy was 21 days (1 day-7 years), median (min-max). One hundred thirty four children were diagnosed benign and 21 were diagnosed malignant lymphadenopathy.The rate of the following parameters were higher in malignant group than benign group; being 12 years old or over, systemic symptoms, localized and supraclavicular lymphadenopathy, firm and larger then 3 cm diameters lymph nodes, hepatosplenomegaly, leucopenia and thrombocytopenia, increased level of lactate dehydrogenase levels, lymphadenopathy and/or organomegaly on chest radiograph and abdominal ultrasound. When the existence of supraclavicular lymphadenopathy and radiologic data supporting malignancy were excluded in regression analysis; being 12 years old or over, firm or rubbery lymphadenopathy and increased level of lactate dehydrogenase were determined as the risk factors of malignancy.ConclusionThe most significant predictive factors of malignancy in children with lymphadenopathy are ? 12 years, firm or rubbery lymph nodes and increased level of lactate dehydrogenase.