Yavaş salınımlı oral teofilinin stabil KOAH hastalarında FEV1 üzerine etkisi
The effect of slow relasing teophylline on FEV1 in COPD patients
  1. Tez No: 243477
  2. Yazar: MEYREM BAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HAMDİ ILGAZLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, spirometri, bronkodilatör tedavi, teofilin, COPD, spirometry, bronchodilator treatment, theophylline
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
AMAÇ: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), tam olarak geri dönüşlü olmayan hava akımı kısıtlamasıyla karakterize, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu çalışmanın amacı, ß2 agonist ve antikolinerjiklerin ardından 3.grup ilaç olarak sınıflanmasına rağmen, ülkemizde yaygın olarak kullanılan yavaş salınımlı oral teofilinin semptom ve spirometrik testler üzerine etkinliğini, yan etkilerini araştırmaktır. METOD: On haftalık prospektif çalışmaya, KOAH tanısı konmuş 39 hasta dahil edildi. Hastaların 2 hafta süreyle oral teofilin preperatları kesildi. İkinci haftanın sonunda, devam eden bronkodilatör tedavilerine ilave olarak, yavaş salınımlı oral teofilin 400mg/gün (200mg dozda 12 saat arayla günde iki kez ) dozda başlandı. Tedavi öncesi vizit1'de, tedavi sonrası vizit 2 ve 3'te, MMRC dispne skalası ile dispne skorlandı, spirometrik testler, laboratuar tetkikleri, EKG tetkiki ve serum teofilin düzeylerine bakıldı. BULGULAR: Tedavi sonrası FEV1, FVC, VC'de anlamlı istatistiksel düzelme saptandı. (FEV1' de 90ml artış p:0,008, FVC' de artış 170 ml, p: 0,0015, VC'de 180 ml artış p:0,015). Otuzbir (%79,5) hastada dispne yakınmasında azalma oldu, 8 (%20,5) hastada değişiklik izlenmedi. Tedavi süresince serum teofilin düzeyi ortalama 6,16 ± 3,52 ? g/ml olarak ölçüldü. İlaca bağlı oluşan yan etkiler araştırıldığında, 2 hastada (%5,1) klinik önemi olmayan hafif aritmi saptandı. Hiçbir hastada tedaviyi sonlandırmaya neden olacak semptom ve laborauvar bulgu tespit edilmedi. SONUÇ: KOAH `da yavaş salınımlı oral teofilinin spirometrik ve klinik olarak faydalı, serum teofilin düzeyi takibiyle güvenli bir bronkodilatör olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
AİM: Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is a treatable and preventable disease that is characterized by partially reversible airflow limitation. Theophylline is a bronchodilator agent that is a third line drug in COPD treatment. In our study we aimed to investigate the side effects of slow releasing oral theophylline on symptoms and spirometric parameters in COPD. METHOD: 39 patients with COPD were included in this prospective study for 10 weeks. We stopped their oral teophyllin treatment for 2 weeks. At the end of 2 weeks, slow releasing oral theophylline 400mg/day (200mg, 2x2) was added to their ongoing bronchodilatator treatment. Dyspnea was use scaled by MMRC dyspnea scale before the and on second and third visits after the treatment. During these visits we also evaluated spirometric parameters, laboratory tests, ECG and serum theophylline levels. RESULTS: After the treatment we found significant statistical improvement in FEV1, FVC, VC. (90ml increase in FEV1 p: 0.008, 170 ml increase in FVC p:0.0015 and 180 ml increase in VC p:0.015). The severity of dyspnea was decreased in 31 patients while there was no difference in 8 of them. During treatment mean serum theophylline level was 6.16±3,52 ?g/ml. When drug-induced side effects were investigated; clinically unsignificant arrhythmia was seen in 2 patients as side effects. There was no severe side effects that require to stop treatment in any patients. CONCLUSION: We suggested that slow releasing oral theophylline might have a significant effects both in clinical and spirometric parameters in patients with COPD and it is also a safe bronchodilator agent if serum levels are monitorized.