Dilovası ve Kandıra'da yaşayan iki-altı yaş arasındaki çocuklarda kan kurşun düzeyi ve anemi ilişkisi
Dilovası ve Kandıra'da yaşayan iki-altı yaş arasındaki çocuklarda kan kurşun düzeyi ve anemi ilişkisi
  1. Tez No: 243495
  2. Yazar: NİHAL KARAÇAYIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN SARPER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hematology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, kan kurşun düzeyi, demir eksikliği anemisi, Child, blood lead levels, iron deficiency anemia
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Hematolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç ve KapsamVücutta hiçbir yararlı fonksiyonu olmayan kurşun, pek çok sisteme toksik etkisi olan bir metaldir. Sanayi bölgelerinde yaşayan küçük yaştaki çocuklar kurşuna daha fazla maruz kalmaktadır. Bu çalışmada bir sanayi şehri olan Kocaeli'de küçük çocuklardaki kurşun maruziyetini araştırmak, kurşunun DEA ile ilişkisini ortaya koymak amaçlanmıştır.YöntemKocaeli'de sanayiden yoğun bölge olan Dilovası ve sanayi bölgesi olmayan Kandıra'dan toplam 2-6 yaşta 260 çocuk çalışmaya alınmıştır. Demografik verilerin yanı sıra DEA sıklığı ve KKD çalışılmıştır.BulgularYaşları 19-80 ay olan çocuklarda Dilovası'nda DEA sıklığı %10,2 (16/156), Kandıra'da %8,6 (9/104) bulunmuştur. Ortalama Hb değeri Dilovası'nda 11,95 ± 1,07 g/dl, Kandıra'da 11,88 ± 1,13 g/dl idi (p=0, 966). Ortanca Hb değeri Dilovasında 12 g/dl (7,29-14,8), Kandıra'da 11,9 g/dl (7,86-16,9) idi. CTF'de çalışılan örneklerde (n=260), KKD ortalaması Dilovası'nda 23,3 ± 14,4 µg/dl, Kandıra'da 25,4 ± 14,4 µg/dl bulunmuştur (p=0,254). Bu olguların 31 tanesinden Bursa TÜBİTAK'ta da KKD ölçümü yapılmış, Dilovası'nda ortalama KKD 7,3 ± 10,85 µg/dl, Kandıra'da 4,17 ± 7,04 µg/dl bulunmuştur (p=0,077). Her iki laboratuarın kan kurşun düzeyi ölçümleri biribirinden farklı bulunmuştur. TÜBİTAK ölçümlerine göre, KKD ile DEA arasında anlamlı ilişki saptanmıştır (p=0,012). Akut belirtilerle (karın ağrısı, kusma, nöbet) KKD arasında ilişki kurulamamıştır.SonuçAkut belirtiler görülmese de KKD ilimizde hem sanayi yoğun olan, hem de olmayan bölgelerde 2-6 yaş grubu çocukların bir kısmında kabul edilebilir sınırların üzerindedir. Ağır DEA sık görülmemekle birlikte DEA sıklığı %10 düzeyindedir. DEA'nin tedavisi ve önlenmesi kurşunun bağırsaktan emilimini azaltacaktır. Sanayinin yarattığı çevre kirliğinin, kurşuna maruziyet yaratan diğer kaynakların kontrolü ve KKD taramaları uzun dönemdeki sağlık sorunlarını önleyecek
Özet (Çeviri)
Introduction and AimLead is a metal without any beneficial function in human body but it is toxic for many systems. Especially young children living in industrial regions are more prone to lead exposure. The aim of this study is to determine lead exposure in young children living in Kocaeli which is an industrial region and to assess the association between blood lead level and iron deficiency anemia.MethodPresent study is performed in 260 children, 2-6 years living in two regions of Kocaeli province; Dilovası an industrial region and Kandıra a nonindustrial region. Demographic and socioeconomic characteristics of children were documented in addition to determination of blood lead levels and iron deficiency anemia.ResultsThe frequency of iron deficiency anemia was 10.2% (16/156) in Dilovası; 8.6 % (9/104) in Kandıra in children 19-80 months. Mean Hb concentration was 11.95 ± 1,07 g/dl in Dilovası, 11.88 ± 1,13 g/dl in Kandıra (p=0. 966). Median Hb was 12 g/dl (7.28-14.8) in Dilovası, 11.9 g/dl (7.86-16.9) in Kandıra. The results of Cerrahpasa Medical School Biophysics Laboratory (n=260): mean blood lead concentration was 23.3 ± 14,4 µg/dl in Dilovası, 25.4 ± 14,4 µg/dl in Kandıra (p=0.254). A batch of 31 samples of the same group were also analysed for blood lead concentration in Bursa Research Laboratory of TÜBİTAK. Mean geometric blood lead concentration was 7.3 ± 10,85 µg/dl in Dilovası and 4.17 ± 7,04 µg/dl in Kandıra (p=0.077). Blood lead level measurements of the two laboratories were different. TÜBİTAK results show that elevated blood lead levels in children were significantly associated with iron deficiency anemia (p=0.012). There was no correlation between acute symptoms (abdominal pain, vomiting, seizure) and blood lead concentration.ConclusionAlthough acute symptoms of lead toxicity was generally absent, blood lead levels of some children aged 2-6 years living both in industrial and nonindustrial districts were above the acceptable levels. The frequency of severe iron deficiency anemia was not high but the frequency of iron deficiency anemia was 10%. Prevention and treatment of iron deficiency anemia will decrease the absorption of lead from intestine. The control of industrial pollution and other sources of of lead exposure in addition to screening of blood lead levels of children will prevent long term health problems.