Elektrobiriktirme yöntemiyle nikel ve nano-partikül destekli nikel kompozit üretimi
  1. Tez No: 243572
  2. Yazar: OĞUZ ÇAVDARLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EKERİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nano-kristalin nikel, elektrodepozisyon, artık manyetizm, sertlik, Nano-crystalline Nickel, electrodeposition, coercivity, hardness
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Elektrodepozisyon yöntemiyle üretilen saf Nikel malzemelerin tane boyutu ortalama 300 nm' dir. Elektrolit içerisine eklenen Al2O3 ve SiO2 gibi nano-seramik partiküllerinin yardımıyla tane boyutunun 60nm ile 150 nm arasına düştüğü görülmüştür. Numunelerin mikro-sertlik ve coercivity (gidergenlik) değerleri, yapılan sabit sıcaklık artışlı ısıl işlemlerden sonra ölçülmüştür. Isıl işlemler sonunda numunelere su verilmiştir. Artan ısıl işlem sıcaklığıyla birlikte sertlik ve coercivity(gidergenlik) değerlerinde gözle görülebilir bir azalma kaydedilmiştir. Ayrıca bu tip malzemelerin yapıları içersinde kalan hidrojen sertilk üzerinde bir etki yapar. Tane büyümesinin gerçekleştiği tespit edilmiştir. Bu da bize tane boyutunun, bu iki özellik üzerine etkisi olduğunu göstermektedir. Burdan yola çıkarak Nano-kristalin Nikel malzemelerde bu iki özelliğin tane boyutuyla kontrol ediebileceğini görebiliriz.
Özet (Çeviri)
Microstructural changes of different nano- and ultra fine-crystalline Nickel specimens were produced by electrochemical deposition. As electrodeposited, pure Nickel had a mean grain size of 300 nm. By dispersion of nanoscale ceramic particles in the electrolyte, such as SiO2 and Al2O3 it was possible to reduce the grain size to 60 nm and 150 nm, respectively. Micro-hardness and coercivity of the samples were measured immediately after electro¬chemical deposition and after successive isochronal heat treatments with increasing annealing temperature. After isochronal heat treatment the samples were quenched in water. Hardness as well as coercivity decreased with increasing annealing temperature. In this way, the grain growth process could be observed. The correlation between grain size, coercivity and micro-hardness was analysed. It could be shown that mainly the grain size governs both hardness and coercivity. Hardness is also influenced by solute hydrogen in a low temperature region where grain growth is negligible. It is shown that hardness as well as coercivity measurements can be calibrated for grain size determination in nanocrystalline Nickel.