Yakıt pillerinin enerji üretim sistemlerinde kullanılması ve mevcut sistemlerle mukayese eilmesi
Usage of the fuel cells in energy production systems and comparison with existing systems
  1. Tez No: 243609
  2. Yazar: GÖKER ÇETİNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA YUMURTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yakıt pili, kojenerasyon, konutsal uygulama, Fuel cell, cogeneration, residential
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Dünya enerji tüketimi her geçen gün artmakta ve bu enerjinin büyük bir bölümü fosil yakıtlardan elde edilmektedir. Petrol fiyatlarının arttığı, sera gazı oluşumu ve küresel ısınmanın kendini hissettirdiği bu günlerde yakıt pilleri yüksek verim ve düşük emisyon değerleri ile ön plana çıkmaktadır.Dünya enerji tüketiminin büyük bir bölümünü evsel kullanım oluşturmaktadır. Çalışmamızda, yakıt pilinin evlerde ve ticari binalarda kullanımı irdelenmiş, ekonomik ve çevresel analiz yapılmıştır. Ticari bir binanın elektrik enerjisi ihtiyacının PEM yakıt pili ile karşılanması durumunda, yıllık elektrik tüketim maliyeti 979.000 YTL olurken, aynı binanın elektrik enerjisi ihtiyacının şehir şebekesinden karşılanması durumunda yıllık elektrik tüketim maliyeti 906.000 YTL olmaktadır.Yakıt pilinin evlerde kullanımı incelendiğinde; bir evin tüm ısı ve elektrik enerjisi ihtiyacının Katı Oksit yakıt pilli kojenerasyon sistemi tarafından karşılanması durumunda yıllık enerji tüketim maliyeti 2847 YTL olurken, aynı evin elektrik enerjisi ihtiyacının şehir şebekesinden, ısı enerjisi ihtiyacının ise doğalgazlı kazandan sağlanması durumunda yıllık enerji maliyeti 2405 YTL olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The world energy consumption is increasing daily and the most part of this energy is obtained from fossil fuels. Nowadays petrol prices are increasing, greenhouse gas forming and global warming are affecting the life. Fuel cells are coming into prominence with high efficiency and low emission values.Residential usage is forming the most part of the world energy consumption. In this research, we have examined the fuel cell usage in the houses and commercial buildings and also have made economical and environmental analysis. If the commercial building?s electrical demand is supplied with the PEM fuel cell, the annual electrical cost is 979.000 YTL. However, if the same building?s electrical demand is supplied with the electric grid, the annual electric cost is 906.000 YTL.When the usage of the fuel cell in the houses is investigated it?s seen that; if the house?s all heat and electrical demand is supplied with the Solid Oxide fuel cell cogeneration system, the annual energy cost is 2847 YTL. However, if the same house?s electrical demand is supplied with the electric grid and the heat demand is supplied with the natural gas fed boiler, the annual energy cost is 2405 YTL.