Mevcut bir termik santralin kombine çevrim santraline dönüştürülmesi,analizi
Repowering combined cycle power plant of an existing thermic power plant and analysis
  1. Tez No: 243634
  2. Yazar: EMRAH BİNAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kombine Çevrim, Santral İyilestirme, Cycle Tempo, Combine Cycle, Repowering, Cycle Tempo
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Enerji talebinin artışı, rekabetçi piyasa şartları, müsaade edilen düşük emisyon oranları, yakıttüründeki fiyatların hızlı değişimi eski santrallerin verim ve güç değerlerinin iyileştirilmesinizorunlu kılar.Bu çalısmada mevcut Fuel-Oil yakıtlı bir termik santralin, güç ve verim artırmayöntemlerinden biri olan gaz türbini eklenerek doğal gazlı kombine çevrim santralinedönüştürülmesi ve bunun sonucunda ortaya çıkan durumun ekonomik analizi incelenmiştir.Bu inceleme için Hollanda Delft Üniversitesince hazırlanan CYCLE-TEMPO programıkullanılmıştır.Programda mevcut santral ile iyilestirilen santralin simülasyonları yapılmıs elde edilenverilerle ekonomik analiz yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Increase of energy demand, competitive market conditions, lower emission limits, chancing offuel varieties have to been improved to the old power plant's efficiency and power values.In this study; as a results of economical analysis for the recent fuel-oil power station which isconverted to natural gas- combined power station by adding gas turbine with method ofrepowering. For this analysis CYCLE-TEMPO program which was prepared at DELTUNIVERSITY in Holland was used.At program, current station and improved station simulated. After that simulation some datahas occurred. Economical analysis was done with that data.