Data transfer over internet protocol
İnternet protokolü üzerinden veri transferi
- Tez No: 243676
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OLCAY AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Session Initiation Protocol, Kuyruklama analizi, Session Initiation Protocol, Queuing analysis
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
SIP (Session Initiation Protocol), ?voice over internet protocol? (VoIP) teknolojisinde kullanılan bir uygulama katmanı protokolüdür. Bu protokol VoIP, video-konferans ya da veri aktarımı oturumlarının kurulması, değiştirilmesi ve bitirilmesinde kullanılır. SIP protokolünün 3. nesil ağların sinyalleşme protokolü olarak seçilmiş olması, popülaritesini ve uygulama alanını artırmış durumdadır.Telekomünikasyon endüstrisindeki güncel eğilimler, VoIP teknolojisini desteklemektedir. Gelecekte bu teknolojinin ?public switched telephony network? (PSTN) sisteminin yerini alacağı öngörülmektedir. Fakat PSTN ağları, yüksek güvenilirliğe ve performansa erişmek için yıllardır gelişmekte ve santrallerin kayıpları yılda birkaç saniyeyi geçmemektedir. PSTN ağlarının yerini alabilmek için VoIP ağlarının bu performansa yaklaşması gerekmektedir. Bu noktada, VoIP ağlarının SIP protokolünün performans analizine doğrudan bağlı olan performans karakteristiğinin incelenmesi önem kazanmaktadır.Bu araştırmada performans analizleri SIP mesajlaşmasının değişen geliş oranları ve servis oranlarina göre analitik olarak incelenmesine dayanmaktadir. SIP mesajlaşması bir kuyruklama ağı olarak modellenmekte ve performans analizi bu model taban alınarak gerçekleştirilmektedir. İncelemede kullanılan temel performans kıstasları ortalama müşteri sayısı ve ortalama bekleme zamanıdır. Gerçek zamanlı SIP mesajlaşması verileri gerçek servis sağlayıcı ve müşteri sistemleri kurularak gerçekleştirilmiştir ve analitik inceleme sonucunda bilinen olasılık yoğunluk fonksiyonu (PDF) olarak modellenmiştir. Bu bilinen PDF, kuyruklama ağının performans analizinde kullanılmış ve sonuç olarak, gerçek zamanlı SIP mesajlaşmasının performans analizi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Session Initiation Protocol (SIP) is an application layer protocol which is generally used in ?voice over internet protocol? (VoIP) technology. This protocol is utilized in order to establish, modify and terminate variable kinds of sessions such as VoIP, videoconferencing or data. SIP is suggested as the signalling protocol of 3rd generation networks which increases its popularity and application area.Current trends in the telecommunication industry favour VoIP technology. In the future, this technology may substitute for ?public switched telephony network? (PSTN). Since PSTN network has been tuned for performance and evolved to become highly reliable with individual switches experiencing only a few seconds of downtime per year, the performance of VoIP network should be closer to the performance of PSTN in order to realize substitution of PSTN network. At that point, characterization of the performance of VoIP network becomes essential, which is directly related to the performance analysis of the SIP.In this paper, performance analysis is performed using an analytical model of SIP messaging with respect to varying arrival rates and service rates. The SIP messaging is modeled as a queuing network and performance analysis is based on this network model. The main performance criteria used in the analysis are total number of customers in the system and the mean waiting time. Real time SIP messaging data are obtained by using real server and clients systems and it is modeled as a known probability density function (PDF) by analytical analysis. This known PDF is used for realizing queuing network performance analysis. As a conclusion, the performance analysis of real time SIP messaging is realized.