Makine tasarımında güvenlik parametresinin incelenmesi
The research of safety parameter in mechanical construction
  1. Tez No: 243705
  2. Yazar: SERKAN BIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. MUSTAFA ALIŞVERİŞÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Makine tasarımı, güvenlik sistemleri, koruyucular, tasarım örnekleri, Mechanical construction, safety systems, protectors, construction samples
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Makine tasarımında göz önünde bulundurulması gereken başlıca parametreler fonksiyonellik, ucuzluk, dayanıklılık olarak sıralanabilir. Bu parametrelerin optimum koşullarda birleştirilmesi makine mühendisliğinin temel çalışma konusunu oluşturur. Ancak unutulmaması gereken bir diğer faktör de kullanıcıların güvenliğidir. Güvenli olmayan bir tasarımın fonksiyonelliğinden ya da yararlılığından bahsedilemez. Böyle bir makinenin pazarlanması da mümkün değildir. Bu açıdan bakıldığında, insan odaklı üretim sistemlerinde makine güvenliğinin önemi gittikçe daha fazla öne çıkmaktadır.Bu çalışmada, makine güvenliğinin tanımı yapılmış, makine tasarımda güvenliğin önemi ortaya konularak bu konuda yapılan standartlaştırma çalışmalarından bahsedilmiştir. Tasarımda alınabilecek güvenlik önlemleri tanıtılmıştır. Makinelerde kullanılan koruyucuların tipleri, özellikleri ve kullanım alanları belirtilmiş, güvenlik fonksiyonlarının tanımları yapılmıştır. Ardından bahsedilen bu esasların tasarımda nasıl uygulandığı örneklerle açıklanmıştır.Son bölümde ise gelişen güvenlik teknolojisi olan güvenlik otomasyonuna değinilmiş, güvenlik otomasyonunda kullanılan elemanlarından bahsedilmiş ve çeşitli sektörlerdeki uygulamalardan örnekler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The leading parameters which have to been considered in mechanical construction can be arranged as; functionality, cheapness, and endurance. Assembling of these parameters in optimum circumstances constitutes the principal study field of mechanical engineering. However, another factor which must not be fallen into oblivion is the safety of users. Functionality or utility of an unsafe design can not be mentioned. Also, marketing of such a machine is not feasible. From this point of view, the importance of mechanical safety comes forward with increase in human focused manufacturing systems.In this study, mechanical safety was defined. The importance of safety in mechanical construction was set forth and, the standardization studies were mentioned. Safety precautions which can be taken in mechanical projection were defined. Types, characteristics and utilization of protectors which are used in machines were remarked and definitions of safety functions were made. Afterwards, implementations of these said foundations in design were exemplified with samples.In last section, safety automation, which is the developing safety technology, was adverted. Components, which are used in safety automation systems were remarked and exampled with implementations in various sectors.