Üretim otomasyon sistemlerinde antigeometrik yayınım ile yüzey hatalarının tespiti
Surface defects detection using antigeometric diffusion at pruduction automation systems
  1. Tez No: 243706
  2. Yazar: İBRAHİM KINALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü işleme, hata tanıma, çizik tanıma, antigeometrik yayınım
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Yaklaşık 20 yıl önce kalite sadece ürün için telaffuz edilirken, bugün her boyutta günlük yaşantımızın bir parçası haline gelmiştir. Kalite kavramını bu denli ön plana çıkaran, yaşanan hızlı değişim sürecinde üretilen mal ve hizmetlerdeki çeşitlilik, teknolojik ilerlemeler ve bu gelişimlerin beraberinde getirdiği yeni rekabet koşullarıdır. Müşteriyi tatmin etmek için, müşteri gereksinim ve beklentilerini belirleyerek, bu gereksinim ve beklentilere uygun mal ve hizmeti, düşük maliyetle, kaliteli ve hızlı bir biçimde pazara sunmak gerekmektedir. Bu kapsamda yapılan bu proje kalite kontrol sistemlerinde otomasyonu devreye alacak ve kalite kontrolün daha hızlı ve verimli yapılmasını sağlayacaktır.Bu bağlamda projemiz, hareketli bantlardan akan ürünlerin kameralar ile görüntüsünü almakta ve bundan sonra görüntü işleme tekniklerini gerçekleştirmek üzere çeşitli işlemlerden geçirmektedir. Burada görüntü alınırken sabit ışık altında alınması çok önemlidir. Aksi halde ışık yanılmalarına yol açabilir. Öncelikle bant üzerine gelişi güzel bırakılmış ürünler düzeltilmekte ve arka planlardan ayrılmaktadır. Arka plandan ayrılan görüntü incelenecek özelliklere göre kısımlara ayrılmaktadır. Çizik ve diğer hataların tespiti için her köşe ve her çerçeve ayrı ayrı ele alınmaktadır. Çizik ve Örgü taşmalarının tespiti için antigeometrik yayınım metodu kullanılmıştır. Antigeometrik yayınım algoritmasında, adımsal türev yaklaşımı ile eşikleme yüzeyine doğru yayınım gerçekleşir ve belirli bir eşik yüzeyine yakınsama olur. Bu metot da uyarlamalı eşikleme yapılarak diğer eşikleme metotları karşısında avantaj sağlanmış oluyor. Algoritma sonucunda elde edilen görüntü daha sonra bölgelere ayrılmış ve yoğunluğu fazla olan değerler birleştirilerek eşiklenmiştir. Bunların dışında ürünün boyutu ve tırnakları kontrol edilmiştir. Hatası bulunan ürünlerde ekrana ürünün hatalı olduğuna ve hatanın nerede olduğuna dair iletiler verilmektedir.
Özet (Çeviri)
20 years ago quality used to be pronounced for only product, it now has become a part of our life. What has made quality ubderstanding so important are variability in production and services, technological developments, and the competition conditions which has come with these developments in the quick changing process. In order to satisfy the customer, product and service suitable for demands, should be presented to the market in a fast way with low cost, good quality. The proposed thesis study with this notion realizes the automation in system of quality control and let the quality control to be made in a faster and more efficient way.This thesis is based on taking image from products on which moving lines and then application of some image processing techniques to detect surface defects. Once the picture of product is separated from the background. The image separated at the background is splitted in to some certain parts according to properties to be examined. In order to detect scrachtes and other defects, each corner and fame are handled invidiually. In order to detect scractes and other defects antigeometric diffusion method is used. In the antigeometric diffusion algorithm, diffusion towards the tresholding surface becomes with iterative derivation approaching and regarding happens to a certain tresholding surface. In this method, advantage is gained compared to the other tresholding methods by applying adaptive tresholding. Image resulted by the algoritm has some separated regions. Finaly, these regions are merged according to energy level of the each region. Additionaly, dimension and nails of the product have been controlled. For the defected parts, a warning is shown which stating that the product is defected and where the defection is.Keywords : Image processing, defects detection, crack dedection, antigeometric diffusion.