Binalarda enerji verimliliği
Energy efficiency in buildings
  1. Tez No: 243707
  2. Yazar: ORHAN TOPAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN UMURKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Energy Efficiency, Energy Efficiency in Buildings, Energy Efficiency Audit
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Tesisleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Yapı sektörü enerji alanında önemli bir paya sahip olup, ülkemizde 2005 yılı enerji tüketimleri incelendiğinde nihai enerjinin % 40,2'lik kısmının bina bazında tüketildiği görülmektedir.Yapı bazında düşünüldüğünde binalarda yıllık tüketilen enerji, Avrupa Birliği Enerji Verimliliği için kabul edilen sınır değeri (emsallerine oranla), 500 TEP'in ( Ton Eşdeğer Petrol ) yaklaşık 2-3 katı üstündedir. Bu analiz, binalarda enerjinin etkin ve verimli kullanılmadığı, tüketim miktarının ise enerjide dışa bağımlı bir ülke için ciddi rakamlara ulaştığını göstermektedir.Bu çalışmada ilk olarak enerjide genel durum ele alınmış, binalarda enerji verimliliği konusuna değinilmiş ve genel hatlarıyla Enerji Verimliliği Kanunu işlenmiştir.Çalışmanın uygulama kısmında ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Merter Ek Hizmet Binası'nın enerji etüt çalışmaları ve sonuçları aktarılmıştır. Etüt sonuçlarına göre enerji tüketen sistemler belirtilmiş, sonrasında sistemlerin enerji verimliliklerinin arttırılması için gerekli renevosyonları ve enerji verimliliği arttırıcı projeleri ( VAP ) verilerek elde edilebilecek tasarruf miktarları verilmiştir.Anahtar Kelimler: Enerji Verimliliği, Binalarda Enerji Verimliliği, Enerji Verimliliği Etüdü
Özet (Çeviri)
Building sector is a big part of energy portrait and in this sector the energy consuption part of building has a 40,2 % portion in all of energy consumption in Turkey, in 2005 .The energy is variety in building sector, is also reach seriously dimension. In Turkey , a big mount of building the energy consumption of energy in one year, more than 2-3 times the limit value of 500 TEP according to Europe.In this paper, firstly the general situation in energy is handeled, general energy efficiency topics and The Law of Energy Efficency are given .Also the practise section of thesis which is energy audit in İstanbul Metropolitan Munucipality, Merter Official Center so all of working and the results are given. Then for increasing efficency of energy consumption, making some renovation made.The amount of possession Project which are increase the efficiency are also given.