Güç kalitesi parametrelerinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi
Measurement of power quality
- Tez No: 243722
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP YUMURTACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güç kalitesi, Harmonikler, Harmonik Ölçümü, Power Quality, Harmonics, Harmonics Measurement
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Güç kalite problemlerinin doğru tanımlanması, sonrasında alınacak önlemlerin etkinliğinibelirleyecek en önemli unsurdur. Eksik ya da yanlış tanımlama, içinde bulunulan durumudaha kötü kılabilir. Güç kalite parametrelerinin belirlenen değerlerin dışına çıkmasıdurumunda, elektrik güç sisteminde ve elektrik güç sistemine bağlı ekipmanlar da yol açacağıproblemler birbirinden farklı ve çeşitlidir. Problemlerin sebeplerinin iyi anlaşılması, problemiazaltmaya veya tamamen ortadan kaldırmaya yönelik çözüm ve tasarımların doğru ve dahahızlı gerçekleştirilmesine imkân tanıması bakımından önemlidir. Bu sebeple bu tezin birincibölümünde güç kalitesi parametreleri ve güç kalitesi problemlerine önemli ölçüdedeğinilmiştir.Tezin ikinci bölümünde ülkemizde ve diğer ülkelerde güç kalitesini etkileyen faktörlerinbaşında gelen harmoniklerden detaylı bir biçimde bahsedilmiştir. Tezin üçüncü bölümündeçeşitli güç kalitesi ölçü cihazlarına ve sistemlerine değinilmiştir.Güç kalite parametrelerine yönelik, IEC, IEEE, EN gibi uluslar arası oluşumlar çeşitlistandartlar geliştirmiştir. Bunun yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Japonyagibi ülkelerin geliştirdiği ulusal standartlar da mevcuttur. Türkiye'de kabul gören standartlar,genellikle uluslar arası standartlar ile uyumludur. Tezin dördüncü bölümünde beşinci bölümdeki ölçüm sonuçlarının değerlendirilmesinde kullanılan güç kalitesi standartlarıincelenmiştir. Beşinci bölümde ise TÜBİTAK 105G129 nolu Güç Kalitesi Milli Projesikapsamında TEİAŞ Ototransit Transformatör Merkezi'nde yapılan güç kalitesi ölçümleriincelenmiş ve ölçüm sonuçları ilgili standartlara göre değerlendirilmiştir. Ayrıca ölçümyapılan sistemin MATLAB Simulink ile simülasyonu gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Defining the power quality problems truely is the main factor that will determine theprecautions related. Incomplete or wrong definitions would make the current situation worse.The power quality parameters which were defined in chapter three causes different andvarious kind of problems, both in the electrical power system and at the equipments related, ifthey go out of the limits determined. Understanding the causes of the problems well isimportant since it enables to realize designations which mitigate or remove the problems morefaster and proper.Because of this in the first chapter of this thesis power quality parametersand power quality problems are mentioned largely.In the second chapter, harmonics, one of the most effective factors at power quality in ourcountry and in other countries are examined detailed. In chapter three various power qualitymeasurement equipments and systems are mentioned.International formations like IEC, IEEE, EN developed standards for power qualityparameters.Besides, countries like United States, Australia, Japan also have their nationalstandards developed. Standards accepted in Turkey are generally concordant withinternational standards. Also in the chapter five power quality measurement results whichare taken from TEİAŞ Ototransit Transformer Unit under the TÜBİTAK 105G129 PowerQuality national project are examined according to related standarts and transformer unitfrom which power quality measurements are taken are simulated with the MATLAB program.