Bulanık şartlar altında bir üretim envanter modelinin geliştirilmesi ve modelin çözümünün gerçekleştirilmesi
Developing a new production inventory model with multiple products and multiple constraints and a new solution method
- Tez No: 243721
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUFAN DEMİREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üretim Envanter Modeli, Bulanık Mantık, Lagrange, Zimmermann, Optimizasyon, Ekonomik Sipariş Miktarı, Production Inventory Model, Fuzzy Logic, Lagrange, Zimmermann, Optimization, Economic Order Quantity
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez çalışmasında çok ürünlü çok kısıtlı bir üretim envanter modeli oluşturulmuş ve imalat sanayinde sıkça yaşanan maliyet minimizasyonu problemine farklı bir bakış açısı ile çözüm aranmıştır.Kısıtsız optimizasyon problemine kısıt olarak depo hacmi, kapasite ve bütçe kısıtları eklenmiş ve böylece toplam maliyetin bu kısıtlar altında minimize edilmesi için çözüm aranmıştır.Kısıtlar seçilirken üretim firmalarının öncelikleri dikkate alınmıştır ve bu sebeple modele bu kısıtlar entegre edilmiştir.Problemin çözümü için firmalara da kolaylık sağlayabilecek bir yöntem aranmıştır. Bu arayış içerisinde literatürde optimizasyon problemlerinde seyrek olarak kullanılan ama etkin bir araç ve yöntem olan Lagrange çarpanları yöntemi üzerinde karar kılınmıştır.Lagrange çarpanları yöntemi ile model deneysel olarak çözülmüş ve daha sonra Matlab programı yardımıyla paralelde çözüm elde edilmiştir.Bu sayede görülmüştür ki Lagrange çarpanları yöntemi optimizasyon problemlerinde etkin olarak kullanılabilmektedir.Daha sonra katı model amaç fonksiyonunun ve kısıtların bulanıklaştırılması ile bulanık model haline getirilmiştir. Bu model bir Matlab programı vasıtasıyla çözülmüş ve optimum çözüme ulaşılmıştır.En sonda katı model ile bulanık modelin sonuçları değerlendirilmiştir.Bu tez çalışması ile akademik alanda bir yenilik getirilmiş, yeni bir ekonomik sipariş miktarı modeli ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis a fuzzy production inventory model with multiple products and multiple fuzzy constraints has been created and it is aimed to seek a solution for cost minimization problems in production industry.Additional to unconstrained optimization problem, some constraints have been added. These constraints are warehouse capacity, production capacity and budget. Total production cost is calculated to minimize under these constraints.The constraints are chosen by considering the priorities of production companies and thus integrated to the model.For the solution of the problem a method has been evaluated which will provide ease and efficiency to companies. With this evaluation it has been decided to use Lagrange multipliers which is rarely applied to optimization problems, but which is also an efficient tool and method.The model has been solved with Lagrange multipliers method and then in parallel the solution has been reached by a Matlab program.In this way, it has been seen that Lagrange multipliers can also be applied efficiently to optimization problems.After finding the solution for the crisp model, the model has been converted to a fuzzy model by fuzzying the total cost formula and the constraints. This fuzzy model has been solved by a Matlab program and thus the optimal solution has been reached.The results of the crisp and fuzzy models have been evaluated at the end.With this thesis, a new economic order quantity model has been developed and thus a new approach has been presented in the academic area.