Fark denklemleri
Difference equations
  1. Tez No: 243726
  2. Yazar: ONUR ÖNAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAN GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Fark Denklemleri, Lineer Fark Denklemleri, Birinci Mertebeden Lineer Fark Denklemleri, İkinci Mertebeden Lineer Fark Denklemleri, N. Mertebeden Lineer Fark Denklemleri, Difference Equations, Linear Difference Equations, First Order Linear Difference Equations, Second Order Linear Difference Equations, N Order Linear Difference Equations
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Günlük hayatta; mühendislik, kimya, fizik, biyoloji alanındaki genetik, radyasyondaki kuantum, ekonomi, olasılık teorisi gibi birçok bilim alanında karşılaşılan matematiksel problemleri çözmek için fark denklemleri kullanılmaktadır. Bu çalışmada, lineer fark denklemleri incelenmiştir. Çalışma fark denklemleri konusunda genel bilgiler vererek başlamıştır. İlerleyen kısımlarda; birinci mertebeden lineer fark denklemleri, ikinci mertebeden lineer fark denklemleri ve n. merteben lineer fark denklemleri hakkında bilgiler verilmiştir. Bu tezde, çözüm yöntemleri gösterilmiştir ve örnekler verilmiştir. Fark denklemlerinin kararlılıklarıyla ilgili tanımlar ve teoremler verilmiştir. Ayrıca lineer fark denklemlerinin özellikleri ve uygulamaları anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Difference equations were used solving mathematical problems which we met in the field of several sciences such as engineering, chemistry, physics, genetics in biology, quanta in radiation, economics, probability theory, in daily life. Linear difference equations were investigated in this study. This work started with given general information about difference equations. In the following sections; it is given information about, first order linear difference equations, second order linear difference equations and n order linear difference equations. In this thesis, methods of the solutions were shown and examples were given. Definitions and theorems about stability of difference equations were given. Also, properties and applications of linear difference equations were given.