Kavaklıdüz sahası (Sındırgı-Balıkesir) altın mineralizasyonunun jeoloji, alterasyon ve jeokimyası
Geology, alteration and geochemistry of Kavakliduz district (Sindirgi-Balikesir) gold mineralization
- Tez No: 243815
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET ÖZGENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kavakliduz, ignimbrite, colloform, illite, system temperature
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Ekonomik Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Kavaklıdüz epitermal alın sahası Balıkesir ili Sındırgı ilçesinin 22km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Çalışma alanında dört ana kaya birimi yüzlek vermektedir. Bunlar Senozoyik öncesi temel kayaları, alt ignimbirit birimi, üst ignimbirit birimi ve riyolit birimidir. Miyosen alt ignimbirit birimi, temel olarak ofiyolitik kayalar dan oluşmuş olan Senozoyik öncesi temel kayalarını uyumsuz olarak üstler. Alt ignimbirit birimi alt kısımları ince kül matriks içerisinde bol kaya kırıntısı ve kristalce zengin ignimbirit fasiyesleri ile temsil edilir. Alt ignimbirit biriminin en üst kesimleri aynı fasiyesin daha ince matriks içerisindeki baskın olarak altere olmuş ignimbirit breşleri ve kristalce zengin nignimbirit breşlerinden oluşur. Üst ignimbirit birimi alt ignimbirit birimini düzensiz sınırlar boyunca üstler. Piroklastik dizi riyolitik ten dasitik volkaniklere yüksek açılı bir şekilde kesilir.Altın içeren gang minerali temel olarak kolloform ve krustiform dokular içeren kalsedonik ve kristalin kuvarstır. Vugy kuvars ve lokal breşleşmiş kuvars dokuları Karadüz sahasında gözlenmektedir bununla birlikte Kavaklıdüz sahasında kalsedonik kuvars oluşumları daha fazladır. Bu sebeten dolayı Kavaklıdüz sahasının Karadüz sahasına göre daha üst seviyeleri temsil ettiği söylenebilir.XRD-Difraktometre analizlerinde illit, kaolinit, klorit gibi kil mineralleri dışında mika, Na-feldspat ve kuvars minerallerine rastlanmıştır. Kaolinit epitermal sistemlerde çok yaygın olarak gözlenen bir kil minerali olmasına karşın kilin cinsi bilinmediği taktirde sistemin sıcaklığı hakkında bir bilgi vermez. İllit (220 daha yüksek sıcaklıkdaki oluşum koşullarını belirtir. Bu sebepten dolayı illit sistemin sıcaklığı hakkında daha doğru bir bilgi verebilirAnahtar sözcük: Kavaklıdüz, ignimbirit, kolloform, illit, sistem sıcaklığı
Özet (Çeviri)
Kavakliduz epithermal gold deposit is located 22km northeast of the Sindirgi county in Balikesir. Four main rock units crop out at Kavaklidüz prospect. These are the pre-Cenozoic basement, Lower ignimbrite unit, Upper ignimbrite unit and rhyolite unite. The Pre-Cenozoic basement which is unconformably overlain by the Miocene Lower ingnimbrite unit, is mainly composed of ophiolitic rock. The crystal-rich ingnimbrite facies with abundant rock fragments in fine ash matrix characterizes the Lower ignimbrite unit. The uppermost part of the Lower ignimbrite unit is dominated by the ignimbrite breccias which consist of altered, crystal-rich ignimbrite breccias in a finer matrix of the same facies. The lower ignimbrite unit overlain by the upper ignimbrite unit along an irregular boundary. The pyroclastic sequence is cut by rhyolitic to dacitic subvolcanic bodies with high angle periphery.The gang mineral consist mainly of occasional chalcedonic and cyrstaline quartz including colloform and crustiform texture. Vuggy quartz and locally brecciated quartz textures were observed in Karaduz district. However chalcedonic quartz charaterises the Kavakliduz district. Therefore, Kavakliduz prospect represent to higher level of the system in comparison with Karaduz prospect.According to XRD analysis within altered volcanic rocs, illite, kaolinite, chlorite along with chalcedonic kuvars, mica and Na-feldspar were identified. Kaolinit is most common clay mineral in epithermal system and if you don?t know the exact kind of clay there is no relation to system temperature. Illite may indicate the temperature of an epithermal system > 220 C°