Türk inşaat sektöründe bilgi yönetiminin araştırılması
Research of information management on Turkish construction firms
  1. Tez No: 243909
  2. Yazar: EMRE YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NABİ YÜZER, DR. ERDOĞAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, yönetim, bilgi yönetimi, bilgi sistemleri, bilgi yönetim sistemleri, Information, management, information management, information systems, information management systems
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Günümüz ekonomik süreçlerinin tamamında bilgi, en önemli unsur olarak görülmektedir. Hızlı teknolojik değişim, rekabet ve küreselleşme, bilginin ve elde edilme hızının işletmelerin ihtiyaç duyduğu en önemli girdi haline gelmesine neden olmuştur. Bu nedenle bilgi işletmenin geleceğini belirlediği için doğru, eksiksiz, zamanında ve işledikleri miktarda olmalıdır.İşletmelerin bu bilgiyi sağlamalarına yardımcı olabilecek bilgi yönetim sistemine sahip olmaları gerekmektedir.Bilgi yönetim sistemleri işletmelerin her kademesinin ihtiyaç duyduğu bilgiye ulaşılmasını, bu bilginin değerlendirilmesini ve doğru kararlar verebilmesini sağlayabilmek için işletmeler açısından vazgeçilmez sistemler haline gelmişlerdir. Aynı zamanda kurulan bilgi yönetim sisteminin, yöneticiler tarafından etkin bir biçimde kullanımını sağlamak son derecede önem taşımaktadır.Araştırmada Türk inşaat sektöründe bilgi yönetiminin araştırılması ve kullanılması incelemeye çalışılmıştır. Ayrıca gelişmekte olan teknoloji ile inşaat şirketlerinde bilgi yönetiminin yeri ve önemi belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
At all the present economical processes, information has been emerged as the most important component. Because rapid technological developments, competition between the enterprising firms and globalization made the information and the speed of getting and acquiring of this information, the most important input which has been demanded by the enterprises. Hence as the information determined the future of the enterprises, it is totally necessary to be accurate, complete, in the desired and necessary time periods and amount.Enterprises in order to obtain this qualified information need establishmnet of managing I.M. (Information Management) Systems.In order to provide attainment to the information, and utilization of this information, then to achieve the establishment of correct desicion making mechanisms by every unit of the enterprises, managing I.M. have emerged as indispensable systems for these organizations.In this research, it is aimed to examine and to analyse of utilization of the I.M. in the Turkish Construction firms in the management point of view. Furthermore, it is intended to assess the position and the significance of I.M. to be utilized in the construction firms along with the rapidly developing technology.