Mimarlıkta hesaplamalı teknolojiler ve geometri
Computing technologies and geometry in architecture
- Tez No: 243911
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEBNEM YALINAY ÇİNİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Matematik, Mimarlık, Computer Engineering and Computer Science and Control, Mathematics, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimari tasarım, geometri, bilgisayar destekli tasarım, üretken geometriler, parametrik tasarım, hesaplamalı tasarım, Architectural design, geometry, computer aided design, generative geometry, parametric design, computational design
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Geometri, mimarlık disiplininde gelişen hesaplamalı teknolojilerin temelinde önemli bir yere sahiptir. Geometri alanındaki gelişim ve değişimler, sadece mimari sunumları değil, tasarım anlayışını ve 1990`lı yıllardan sonra bilgisayar destekli mimari tasarım araçları olarak geliştirilen yazılım programlarının işleyiş mantığını da etkilemişlerdir. Tezin amacı mimarlıkta hesaplamalı teknolojiler göz önüne alındığında geometrinin dinamik ve etkileşimli kullanımının önemini vurgulamaktır. Tezin kapsamındaki tarihsel dönem içinde incelendiğinde çağdaş hesaplama teknolojilerinden parametrik tasarımın geometri kullanımı olarak daha dinamik bir modelleme ortamının kurulmasına öncülük ettiği söylenebilir. 20.yy içinde incelenen örneklerdeki tasarım anlayışında geometrik model statik olarak kurulmaktadır. Parametrik tasarımda ise geometrik model daha dinamik kurularak mimari yapıların işlevsel gereklilikleri, çevresel etkiler ve farklılaşan veriler esas alınabilmektedir. Değişkenler arasındaki ilişkilerin dinamik olarak kontrol edilebilmesi, yapı formlarının gereksindiği karmaşada üretilmesini mümkün kılmaktadır. Ayrıca, günümüzde binaların dijital ortamda malzeme, yapı ve performans gibi diğer bütün verileri de içerebildiği bir sistem olarak modellenmesi gündemdedir. Binaların tasarım sürecinde mimarları ve mühendisleri bir araya getirmeyi hedefleyen ?Bina Bilgi Modellemesi (BIM)? gibi yazılımların modelleme sistemlerinde de dinamik geometri önemli rol oynamaktadır. Bu modelleme sistemi, tasarım sürecinde farklı disiplinlerin bir arada çalışmasını sağlamakta ve kolaylaştırmaktadır. Elde edilen değerlendirmeler sonucunda çağdaş tasarım anlayışında yapılara ait geometrik sistemlerin ilişkili olduğu bütün disiplinler ile etkileşiminin göz önünde bulundurularak kapsamlı bir şekilde düşünülmesi gerektiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Geometry has an important role for the computing technologies, which develop in the discipline of architecture. Development and change in the field of geometry effect not only the architectural presentations, but also the design understanding, and the operational logic of software programs developed as computer aided architectural design tools after 1990s. The aim of this thesis is to emphasize the importance of dynamic and interactive use of geometry, when the computing technologies in architecture are concerned. When the historical period, covered by the thesis, is examined, it can be claimed that parametric design, one of the modern computation technologies, leads the establishment of a more dynamic modeling environment in terms of utilization of geometry. In the design approach of examples, examined in 20th century, the geometrical model is created statically. However for parametric design, it is possible to take functional requirements of architectural structures, environmental factors, and differing data into consideration by creating geometrical model more dynamically. Controlling the relationships between variables dynamically allows production of building forms with the required complexity. Furthermore, nowadays to model buildings in digital media as a system, where all other data, such as material, structural, and performative can be included, is under discussion. Dynamic geometry plays an important role also in modeling systems of such software, like -Building Information Modeling (BIM)?, that are aiming to gather architects and engineers in design process of buildings. This modeling system ensures and enables different disciplines to work together during the design process. As a result of evaluations, it became clear in contemporary design approach that geometrical systems of buildings must be considered in a comprehensive manner by taking all related disciplines into consideration.