Takı ve aksesuarların yüzey bitirme işlemleri
Surface finishing jewellery and accessories
  1. Tez No: 243942
  2. Yazar: EDA GÜRSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇİĞDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: aşındırma, aşındırıcılar, yüzey pürüzlülüğü, parlatma, wearing, abresives, surface roughness, polishing
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Yüzey bitirme işlemi malzeme yüzeyinde daha önceden oluşan, mekanik ve diğer işlemlerden kaynaklanan yüzey sorunlarını gidermeye yönelik bir temizleme işlemidir. Taşlama ve diğer proseslerin sonucu yüzeyde oluşan çizikler, oyuklar ve kalıp izleri gibi hataların giderilmesinde bu teknik kullanılmaktadır.Mikro düzeyde uygulanan talaşlı proseslerin amacı malzeme giderilmesi ile parçanın istenilen biçimde elde edilmesidir. Aşındırma işleminde de amaç yüzey tamlığı sağlanarak ve pürüzsüz bir yüzey elde etmektir.Bu çalışmanın amacı; proje için ürettiğimiz aşındırıcı malzemelerin aşındırma davranışı ve yüzey pürüzlülük özellikleri ile ithal aşındırıcı malzemelerin aşındırma davranışı ve yüzey pürüzlülük özellikleri üzerindeki etkisini karşılaştırarak incelemektir.Bu çalışmada 2 farklı ithal aşındırıcı ile proje için ürettiğimiz 7 farklı aşındırıcı kullanılmıştır. Sonuçları karşılaştırmak amacıyla yüzey pürüzlülüğü değerleri ölçülmüş ve ilişkilendirilmiştir. Elde edilen veriler ithal aşındırıcıların sonuçlarıyla karşılaştırılarak çalışmalara yön verilmiştir. Yüzey pürüzlülük ölçüm değerleri ile işleme süreci arasındaki ilişkiler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Because of mechanical and other process on material surface has some problems and with surface cleaning operation it would be removed. As a result of grinding and other process like scratches, cavities, and mold marks would be remove with this technique.In micro scale machining purpose is getting optional format of materials with material removal. On wearing mechanism basic purpose is getting surface precision and smoothed surface.The purpose of this study was to analyze the influence of the wearing behaviour of the produced abrasive materials for the project on the wearing behaviour and surface roughness properties of the imported abrasive materials.In this study, two different imported abrasive materials with seven different produced abrasive materials for the project are used as test material. To compare the results surface roughness values of the materials are determined and related to each other. The result derived from experimental studies were compared with those of imported abrasive materials. Surface roughness measurement values and the relationship between machining process were investigated.