Mevcut yapılarda kullanılan güçlendirme yöntemlerinin hasar olasılığına etkisi
Evaluating the most commonly retrofiting techniques by fragility curves
  1. Tez No: 243958
  2. Yazar: UĞUR SÜMENGEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT SERDAR KIRÇIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, Deprem Hasarı, Hasar Olasılık eğrileri, Retrofitting Buildings, Earthquake damage, Fragility curves
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinde bulunan ülkemizde 1999 depremleri özellikle nüfus yoğunluğunun fazla olduğu Marmara Bölgesi'nde ciddi ekonomik hasarlara ve can kayıplarına neden olmuştur. Böylece ülkemizde gerçekleşmesi olası depremlerde mevcut yapı stoğunun değerlendirilmesinin gerekliliği gündeme gelmiştir. 2007 yılında yayınlanan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik ile mevcut binaların performans değerlendirilmesi yönetmelik kapsamına alınmıştır.Bu çalışmada mevcut yapı stoğumuzda önemli yer tutan betonarme çerçeve türü bir yapı için, ülkemizde sıkça kullanılan iki güçlendirme yönteminin performansları hasar olasılık eğrileri yardımıyla irdelenmiştir. Öncelikle her üç yapıya statik itme analiz uygulanmış ve yapıların X ve Y doğrularına ait itme eğrileri ve modal kapasite diyagramları elde edilmiştir. Modal kapasite eğrileri kullanılarak, ikili doğrusal çevrim modeli için, deprem kayıtları kullanılarak zaman tanım alanında doğrusal olmayan çözümleme yapılmış ve elastik olmayan yerdeğiştirme istemleri elde edilmiştir. Bu yerdeğiştirme istemlerine karşılık gelen göreli kat ötelemeleri esas alınarak Hemen Kullanım, Can Güvenliği ve Göçmenin Önlenmesi performans seviyelerine ait hasar olasılık eğrileri her iki doğrultu için 30 yer kaydı kullanılarak elde edilmiştir. Her iki doğrultu için elde edilen hasar olasılık eğrileri birleştirilmiş ve sözü edilen alternatif güçlendirme yöntemlerinin etkinlikleri yorumlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Türkiye is located kind of the mostly active earthquake fault zone in the world. The significant social and economical impacts of 1999 earthquakes affected human life in density of population of Marmara region. Thus, existing building stock?s vulnerability is becoming an important issue for our country. A new chapter for the assessment of seismic performance of existing buildings has been added to the Turkish Earthquake Code in 2007.In this study; two seismic retrofit techniques, jacketing the existing columns and adding the shear walls to structural system, are evaluated by fragility curves. Buildings capacity curves are obtained by pushover analysis for both directions then those pushover curves were transformed to modal capacity diagrams by the help of modal parameters of first vibration mode of the considered buildings. Secondly, modal capacity spectra are converted to bilinear form and time history analyses were carried out using 30 ground motion records. Inelastic displacement demands are estimated by nonlinear time-history analyses of equivalent single degree of freedom systems. Corresponding maximum interstory drift ratio, as a damage measure, is determined. Fragility curves of each considered buildings have been obtained for both two directions of buildings and each considered performance level (immediate occupancy, life safety and collapse prevention) based on the damage limits of considered performance levels. Finally, combined fragility curves have been obtained for each sample building and efficiency of retrofitting techniques has been examined by the help of obtained fragility curves.