Magnezyum AZ80 alaşımında yüksek basınç burulma işleminin mikroyapı ve mekanik özelliklere etkisi
The effect of high pressure-torsion application on microstructure and mechanical proporties of AZ80 magnesium alloy
- Tez No: 244051
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM BAKKALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nano malzemeler, Aşırı Plastik Deformasyon \ Severe Plastic Deformation (SPD), Yüksek Basınç-Burulma \ High Pressure-Torsion (HPT), Magnezyum Mikro yapı, Nanomaterials, Severe Plastic Deformation (SPD), High Pressure-Torsion (HPT) Magnesium, Microstructure
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, High Pressure -Torsion (HPT) işleminin Mg Az80 (7,9 Al?0,5 Zn ? 0,2 Mn %) alaşımının mikro yapısındaki değişimi, mekanik özelliklerine ve tane küçülmesine olan etkisi incelenmiştir. Deneysel verilerin ışığı altında, öncelikle çalışmamıza normal şartlar altında elde edilmiş, ortalama tane boyutu 10 mikron olan Mg Az80 numunesi ile başlanmıştır. Ardından, normalizasyon işlemi uygulanarak, ortalama tane boyutu 30 mikron olan Mg Az80 numunesi ile devam edildi. Oda sıcaklığında uygulanan çeşitli varyasyonlardaki HPT işlemleri sonrasında tane yapısındaki küçülme ve mekanik özelliklerin değişimi incelemeye alındı. Bu çalışmada uyguladığımız presleme yükleri 0?5 Gigapascal ve burulma değerleri ise 0?15 kez tam burulmadan ibarettir. Deneyler sonrasında elde edilen numuneler, çeşitli numune hazırlama işlemlerinden sonra, mikro yapılarının incelenmesi amacıyla TEM ve optik metal mikroskoplarda, mikro sertliklerinin incelenmesi amacıyla da mikrovikers sertlik ölçüm cihazı vasıtasıyla, değerlendirmeye alınmıştır. Tane boyutunun, 15 tur burulan numunelerde 100 nm' nin de altında olduğu, sertliğinde ortalama 81 HV' den 125 HV' ye kadar arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the microstructure evolution, mechanical properties and grain refinement during high pressure torsion on the mechanical properties of AZ80 magnesium alloy is examined. Due to the experimental datas, we started with Mg AZ80 that was produced under superior conditions and had ~10 mikrons grain size firstly. After that we applied the other Mg AZ80 sample that was normalized by heat treatment and had 30 mikron grain size. We examened grain refinement and mechanical properties evolution with using different HPT variations at room temperature. In this work our pressure values were 0?5 Gigapascal and were torsions values are also 0?15 times turns. The specimens that were obtained after the HPT was prepared for investigation of microstructure with TEM and optical metal microscopy and also for investigation of microhardness with microhardness test equipment and finally all results were considered. The grain size of specimens that was turned 15 times, was determined by under 100 nm. At the same time the average hardness of sample was turned 15 times increased from 81 HV to 125 HV.