İstanbul'daki kent otellerinin mekan dizim yöntemiyle analizi
The analysis of city hotels in Istanbul by the method of space syntax
- Tez No: 244060
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ERİNSEL ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Space Syntax, spatial analysis, control of privacy, boundry, interface
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Araştırma ve Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Günümüzde dünya, küreselleşme doğrultusunda hızlı bir değişim süreci geçirmektedir. Dünya hizmet ticaretinin yaklaşık %30'u oluşturan turizm de; bu değişimden payını almaktadır. Yapılan araştırmalar, turizm pazarında eğilimlerin farklılaştığını; değişen değer yargıları ve tüketim kalıpları sonucunda turistlerin tercihlerini artık kültürel turizmden yana yaptıkları ortaya çıkarmışlardır. İstanbul, Türkiye içindeki en büyük merkez; küresel sermayenin en yoğun, etkin gözlemlendiği kent olarak; tarihi, kültürel birikimi, doğal değerleri ve stratejik konumu ile oluşturduğu potansiyel doğrultusunda günün turist profili tercihlerinde öne çıkmaktadır.Küreselleşen dünya ekonomisine ve uluslararası iş çevrelerine, İstanbul üzerinden uyum sağlamayı hedefleyen politikalar, kentteki turizm yatırımlarını biçimlendirmiştir. Bu yatırımlar sonucu; uluslararası alanda büyük ölçüde tanıtım sağlanmış, kentteki turizm hareketleri çoğalmıştır. Bu bağlamda yetersiz kalan yatak kapasitesi; mevcut otellere yapılan ekler ve çok sayıda yeni otelin inşasıyla giderilmiştir. Kentte, 1954 yılında Hilton Oteli ile başlayan nitelikli otel yapılarının sayısı 2008 yılında 31'e (turizm işletme belgeli) ulaşmıştır. Otellerin sayısındaki artışla beraber otel tasarım girdileri de çeşitlenmiştir. Bu çeşitlenmede; teknoloji ve hizmet anlayışındaki gelişmeler ile bu gelişmeler doğrultusunda değişen tüketici-işletmeci talep ve beklentileri, mimari eğilimler, mekansal-işlevsel gereklilikler etkilidir.Bu çalışma; İstanbul'daki beş yıldızlı kent otellerinde, yaşanan gelişmeler ve değişimler doğrultusunda değişen sosyal yapının mekansal organizasyona yansımasını tartışmaktadır. Tezin alan çalışması bölümünde; kentte ilk turizm yatırımları doğrultusunda yaptırılan Hilton Oteli, Çınar Oteli, Divan Oteli ile güncel turizm etkileri doğrultusunda tasarlanan Marriott Otel Asia, Grand Cevahir Otel ve Ramada Plaza Otel'leri incelenmiştir. Uygulanan mekan dizim analiz yöntemi sonucu elde edilen veriler ile farklı iki dönemde tasarlanan beş yıldızlı kent otellerinin mekansal organizasyonlardaki farklıklar ve benzerlikler tespit edilmiştir. Bununla beraber mekansal organizasyonda, mahremiyet düzeyi kontrolünde sınır ve ara yüz oluşturan fiziksel yöntemler de ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, the world is in the process of rapid change through globalization. Tourism, generating approxiamately %30 of world trade services, receives a share of this change. Researches indicate that in tourism market trends have become different; now as a result of changing values and consumption patterns, tourists are making their choices on cultural tourism. İstanbul is the greatest center in Turkey where global capital is the most intense and active. The city also stands out in today's tourist profile preferences through potential generated by history, cultural heritage, natural values and the the strategic position of the day.Policies that aim to adapt globalizing world economy and to the international business environment through Istanbul, have formed tourism investments in Istanbul. As a result of these investments, huge promotion provided on the international stage and tourism movements in the city have increased. Insufficient capacity at city hotels couldn?t respond to this increase therefore adjustments have been added to the present hotels, also new hotels were constructed. In the city, starting with Hilton Hotel in 1954, the number of qualified hotel construction (tourism operating certified) has reached to 31. With an increase in the number of hotels entry in the hotel design has also diversified. Development in technology and service conception, changing demands and expectations of consumers-managers caused of this development, architectural dispositions, spatial-functional necessities have an important role in that diversification.This thesis discusses the reflection of changing social structures to spatial organization in five-star city hotels in İstanbul, in line with current developments. At the fieldwork stage, Hilton Hotel, Cinar Hotel, Divan Hotel built according to the first tourism investment and Marriott Otel Asia, Grand Cevahir Hotel, Ramada Plaza Hotels built according to the current impact of tourism were examined. The method of Space Syntax is applied and with the datas obtained, the differences and similarities in the spatial organizations of five-star city hotels designed in two different periods was determined. Also physical methods defining boundries and interfaces in privacy control mechanisms in spatial organization were displayed.