Bira üretimindeki ekserji kayıplarının analizi
Exergy analysis of beer production
- Tez No: 244061
- Danışmanlar: PROF. DR. GALİP TEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ekserji analizi, ikinci kanun analizi, termoekonomik analiz, bira üretimi
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bira üretimindeki ekserji kayıplarını irdeleyen bu çalışmada termodinamiğin 1. ve 2. yasalarının birleştirildigi bir yöntem kullanılmıştır kaynatma, süzme, fermantasyon filtreleme ve kutulama prosesleri için ayrı ayrı analizler yapılmış ve bunların sonuçları yorumlanmıştır.Ekserji analizin de, kaynatma, filtreleme, fermantasyon prosesinde her ünite için ayrı ayrı hesaplama yapılmaktadır. Öncelikle sistemlerdeki birim ekserji, daha sonra toplam ekserji ve en son olarak ta birim saatteki ekserji kaybı hesaplanmıştır. Bu noktalardaki giriş ve çıkış ekserji ileri hesaplanıp çizelgeler halinde sunulmuştur.Bu çalışmada ekserji analizinin bir sistem üzerinde uygulanması irdelenmiştir. Burada amaç enerjinin maksimum kullanımını sağlayabilmektir. İyileştirmenin nasıl yapılacağı yorumlamak için ekserji kayıplarını incelemek gerekmektedir. Burada göz ardı edilmemesi gereken bir diğer husus enerjiyi maksimum kullanmak için seçilen ekipmanların ömrünün uzun süreli olmasının gerekliliğidir.
Özet (Çeviri)
A method combining 1. and 2. laws of thermodynamics was used for this study which examines the economic analysis of the beer production process. Separate analyses were performed for brewing and fermantation processes.In the exergy analysis separate calculations for each unit were performed for brewing and fermentation processes. Moreover input and output exergies were calculated and presented in the forms of tables. Firstly exergy per unit then total exergy and finally exergy loss per unit hour was calculated.The objective was to ensure maximum utilization of energy. Exergy losses should be examined in order to interpret how the improvement can be made. Another point that should not be disregarded is the necessity of long life equipments selecting for the maximum utilization of energy.