Keçiboynuzundan sıvı şeker üretimi
Liquid sugar production from carob
- Tez No: 244059
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET PALA, YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM DOYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Food Engineering, Chemical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Carob, extraction, clarification, liquid sugar, polyphenol
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmanın amacı, keçiboynuzundan sıvı şeker üretebilmek için optimum ekstraksiyon ve durultma koşullarının belirlenmesidir.Hammadde olarak Denizli ili Çal ilçesinde bulunan Konfrut Meyve Suyu üretim tesisleri tarafından temin edilen çekirdekleri çıkartılmış ve parçalanmış keçiboynuzu meyvesi kullanılmıştır.Ekstraksiyonda, çözücü olarak kullanılan su oranı, ekstraksiyon sıcaklığı, partikül boyutu, mayşe enzimi, karıştırma ve preslemenin verim üzerindeki etkisi incelenmiş, optimum şartlarda hazırlanan şeker şurubunun durultulması ve renginin giderilmesine çalışılmıştır. Bunun yanı sıra pH değeri, titrasyon asitliği, toplam kuru madde, nem, çözünür kuru madde ve şeker profili analizleri de gerçekleştirilmiştir.Meyve suyu endüstrisinde kullanılan klasik durultma yöntemleriyle keçiboynuzundan 90ºC ekstraksiyon sıcaklığında ve 1:4 su oranında oldukça açık renkli bir şeker şurubu üretilmiş ancak konsantre etme işleminden sonra üründe keçiboynuzunun yüksek polifenol içeriğinden kaynaklandığı düşünülen bir renk esmerleşmesi olduğu gözlemlenmiştir.Anahtar Kelimeler : Keçiboynuzu, ekstraksiyon, durultma, sıvı şeker, polifenol
Özet (Çeviri)
This article is a study on, optimization of extraction and clarification conditions of carob for producing liquid sugar.Deseeded and pieced carob pods which was supplied by Konfrut Fruit Juice Production Plant were used as a raw material.Effects of water ratio, temperature, particle size, enzyme application, mixing and milling on extraction efficiency were examined, clarification and blanching of carob syrup were investigated. Furthermore, pH, acidity, total dry matter, moisture, soluable dry matter and sugar profile of carob were determined.After an efficient sugar extraction at optimum conditions, a clear syrup were gained by applying the fruit juice industry classical clarification materials. However, when the syrup was consantrated, the colour browning which is attributed to high polyphenol content of carob were experienced.