Çiftlik gübresinin farklı form ve dozlarının, Çukurova Bölgesi koşullarında, tek yıllık çim (Lolium multiflorum Lam.)'in ot ve tohum verimi ile ot kalitesine etkisi
The effects of different forms doses of barnyard manure on seed and forage yield and qualyty of annual ryegrass (Lolium Multiflorum Lam.) under Çukurova Conditions
  1. Tez No: 244101
  2. Yazar: REŞİT GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYİS TANSI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çiftlik Gübresi Formları, Tek Yıllık Çim, Kuru Madde Verimi, Farm Manure?s Forms, Annual Ryegrass, Dry Matter Yield
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırma Çukurova Bölgesi'nde, çiftlik gübresinin farklı form ve dozlarının tek yıllık çim (Lolium multiflorum Lam.)'in ot ve tohum verimi ile ot kalitesine etkisini belirlemek amacıyla, 2006?2007 yetiştirme döneminde, Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, araştırma alanında, tesadüf blokları faktöriyel deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür.Çalışmada çiftlik gübresinin dört farklı formu (Yanmış Katı Çiftlik Gübresi, Şerbet, Ayrıştırılmış Katı Çiftlik Gübresi, Karışım (Şerbetiyle karışık haldeki taze materyal)) ile bu formların 3 değişik dozu (15, 20, 25 kg/da N) ve kontrol uygulama için kimyasal gübre (20 kg/da N) kullanılmıştır. Uygulamalar 1- Yanmış Katı Çiftlik Gübresi (Tabana) + Şerbet (Üste), 2- Şerbet (Tabana) + Şerbet (Üste), 3- Ayrıştırılmış Katı Çiftlik Gübresi (Tabana) + Şerbet (Üste), 4- Karışım (Tabana) + Şerbet (Üste), 5- Kimyasal Gübre (Kontrol) ve 6- Gübresiz Uygulama (Kontrol) şeklinde yapılmıştır.Araştırma sonucunda, çiftlik gübresinin farklı form ve dozları ile yapılan çalışmada elde edilen toplam yaş ot, kuru ot, sindirilebilir kuru madde ve tohum verimleri sırasıyla 3143.39?4411.39, 773.27?1066.97, 447.88?563.11, 24.98?31.78 kg/da arasında değişmiştir. En yüksek toplam yaş ot, kuru ot ve sindirilebilir kuru madde verimi ?Ayrıştırılmış Katı Çiftlik Gübresi + Şerbet? uygulamasında, en yüksek tohum verimi ise ?Şerbet + Şerbet? uygulamasında saptanmıştır.Diğer yandan çiftlik gübresinin 20 kg/da N dozuna göre elde edilen toplam yaş ot, kuru ot, sindirilebilir kuru madde ve tohum verimleri sırasıyla 3133.67- 6591.75, 781.37?1294.15, 450.74?691.11, 24.98?34.22 kg/da arasında değişmiştir. En yüksek toplam yaş ot, kuru ot ve sindirilebilir kuru madde verimi ?Kimyasal gübre (Kontrol)? uygulamasında, en yüksek tohum verimi ise ?Şerbet + Şerbet? uygulamasında tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was done in 2006?2007 growing season under Çukurova conditions to determine the effects of different form and doses of barnyard manure on seed and forage yields and quality of annual ryegrass. Field trials were arranged in the complete factorial block design with three replications.In the study four forms of barnyard manure (farm manure, separated liquid, separated solid , slurry) at three doses ( 15, 20, 25 kg/da) were compared with control (20 kg/da commercial chemical fertilizer) and fertilization. Doses divided into two parts, first half were applied at seeding and second one was applied as liquid forms.According to results, total forage, hay and digestible dry matter and seed yields ranged from 3143.39 to 4411.39 kg/da, from 773.27 to 1066.97 kg/da, from 447.88 to 563.11 kg/da, and from 24.98 to 31.78 kg/da respectively. The highest values were obtained from separated solid except seed yield from separated liquid form.On the other hand, total forage, hay, digestible dry matter and seed yields from manures of 20 kg/da ranged from 3133.67 to 6591.75 kg/da, from 781.37 to 1294.15 kg/da , from 450.74 to 691.11 kg/da, and from 24.98 to 34.22 kg/da respectively. The highest values were obtained from commercial chemical fertilizer except seed yield from separated liquid form.