Cr (VI) iyonunun süs bitkileri kullanılarak topraktan gideriminin araştırılması
Investigation of Cr (VI) ion removal from soils using ornamental plants
  1. Tez No: 244182
  2. Yazar: NİHAL BAŞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ZAİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Islah, Süs Bitkileri, Cr (VI) Birikimi, Phytoremediation, Ornamental Plants, Cr (VI) Accumulation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, Aptenia Cordifolia, Brassica Juncea, Brassica Oleracea ve Alyssum Maritima süs bitkileri ile farklı konsantrasyonlarda K2Cr2O7 (potasyumdikromat) kullanılarak hazırlanmış olan sentetik atık su verilen topraktaki Cr (VI) iyonunu en yüksek düzeyde alabilen, yüksek Cr (VI) konsantrasyonu seviyelerinde yaşayarak Cr (VI) iyonunu tolere edebilen bitki çeşidinin tespiti ve bu bitkiler yardımıyla topraktan Cr (VI) iyonunun temizlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada hazırlanan sentetik atıksuyun Cr (VI) konsantrasyonları 2,6 ppm, 13 ppm, 26 ppm, 52 ppm olarak belirlenmiştir ve çalışmada bitkilerin gelişimi için torf yaşam ortamı kullanılmıştır. Çalışma 120 gün devam etmiş ve ilk 45 gün çeşme suyu ile sulama yapılmıştır. Geri kalan 75 gün de farklı konsantrasyonlarda hazırlanan Cr (VI) çözeltileri ile sulama yapılmıştır. Çalışma sonucunda bitkiler yetiştirildiği ortam (torf), kök, gövde ve yaprak olarak ayrılmıştır ve bitkilerin bünyelerinde kalan Cr (VI) iyonu miktarları belirlenmiştir. Torf ile hazırlanan bitki ortamlarına uygulanan en yüksek konsantrasyondaki Cr (VI) iyonunu bünyesine alabilen bitkiler ise sırasıyla Alyssum Maritima> Brasssica Juncea> Brassica Oleracea> Aptenia Cordifolia'dır. Yapılan Cr (VI) analizine göre Brasssica Juncea, Brassica Oleracea, Aptenia Cordifolia bitkilerinde ki birikim mg/kg (kuru) cinsinden en çok kök bölgesinde sonra gövde+yapraklarda olacak şekilde belirlenmiştir. Ancak yapılan Cr (VI) analizine göre Alyssum Maritima bitkisinde ki Cr (VI) mg/kg (kuru) cinsinden en çok gövde+yaprak bölgesinde sonra kök bölgesinde olacak şekilde belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, determination of the ornamental plant species which can absorb very high levels of Cr (VI) ion from soil which is irrigated with synthetic wastewater, containing K2Cr2O7 (potassiumdichromate) at different concentrations, and also determination of the ornamental plant species which can tolerate the Cr (VI) ion irrigated by with high Cr (VI) concentration level, and can remove the Cr (VI) from the soil were aimed, with Aptenia Cordofolia, Brassica Juncea, Brassica Oleracea and Alyssum Martima ornamental plant species. For the study the Cr (VI) concentration of the prepared synthetic wastewater were determined as 2.6 ppm, 13 ppm, 26ppm and 52 ppm and torf growth media is used for growthing of the plants. The experimental period was continued 120 days where the first 45 days irrigating was accomplished with tap water. The remaining 75 days, irrigating was done with Cr (VI) solutions which were prepared at different concentrations. At the end of the study, the plants were seperated as growthing media, root, stems, leaf before the Cr (VI) amount was determined for accumulated concentrations at the plant structures. The Cr (VI) accumulation occurred at the plants cultivated in torf, were observes as Alyssum Maritima > Brassica Juncea > Brassica Oleracea > Aptenia Cordifolia respectively. Cr (VI) analyses conducted as dry weight basis, showed that Brassica Juncea, Brassica Oleracea and Aptenia Cordifolia accumulation were higher in the roots than sum of stems and leaves. But analyses showed that Cr (VI) accumulation in Alyssum Maritima was higher in the stemsand leaves than roots.