Extra gauge bosons in e_6 models
E_6 modellerinde ekstra ayar bozonlari
- Tez No: 244325
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL KAYIŞ TOPAKSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Standart Model, Minimal Supersimetrik Standart Model, Süpersimetri, Ekstra Ayar Bozonları, E_6 Modellerinde Z' Kütlesi, Standard Model, Minimal Supersymmetric Standard Model, Supersymmetry, Extra Gauge Bosons, Z' Mass in E_6 Models
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
- Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Z' bozonunun bozunum genişliği; rankı (derecesi) 5 olan etkin modeller için modelin farklı theta karışım açıları ve Z' bozonunun farklı kütle değerleri için sayısal olarak hesaplandı. Z' bozonunun bozunum genişliğinin; Standart Model (SM) fermiyonları için 4.42 ile 19.36 GeV ve tüm parçacıklara bozunumunun 20.87 ile 37.15 GeV arasında olduğu hesaplandı. Bu tezde Standart Model, Süpersimetri, Minimal Süpersimetrik Standart Model ve Ekstra Ayar Bozonları ile ilgili temel bilgiler verildikten sonra Standart Model Z0 bozonu için bozunum genişliği hesaplandı. Ondan sonra bozunum genişliği E_6`nın Z'(theta) bozonu için farklı karışım açıları ve kütle değerleri için hesaplandı. Son olarak theta~0 açısında Z' ve Z_2--->Z' için tüm bozunum genişliği hesaplandı.
Özet (Çeviri)
The decay width of the extra Z' boson is calculated numerically in effective rank 5 models for different mixing angles theta of the model and for different mass values of the extra Z' boson. The decay width of the Z' boson to the Standard Model (SM) fermions is found to be between 4.42 and 19.36 GeV and the full decay width of Z' boson to all particles is found to be between 20.87 and 37.15 GeV. In this thesis after giving the basics of the Standard Model, Supersymmetry (SUSY), Minimal Supersymmetric Standard Model (MMSM) and Extra Gauge Bosons; we calculated the decay width for the Standard Model Z boson and then the decay width to the SM fermions for E_6 boson Z'(theta) for different mixing angles theta and masses. Finally, we calculated the full decay width at the angle theta~0 for Z' and Z_2--->Z' .