Çukurova koşullarında aşılı ve aşısız karpuzlarda farklı su düzeylerinin bitki gelişmesi, verim ve kalite üzerine etkileri
Effect of different irrigation levels onto plant development, yield and quality of grafted and no grafted watermelons under Cukurova conditions
- Tez No: 244364
- Danışmanlar: PROF. DR. RIZA KANBER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Damla Sulama, Bitki Su Tüketimi, Aşılı Karpuz, Bitki Gelişimi, Meyve Kalitesi, Drip Irrigation, Evapotranspiration, Grafted Watermelon, Plant Development, Fruit Quality
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZDOKTORA TEZİÇUKUROVA KOŞULLARINDA AŞILI VE AŞISIZ KARPUZLARDA FARKLI SU DÜZEYLERİNİN BİTKİ GELİŞMESİ, VERİMVE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİSelçuk ÖZMENÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANABİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. Rıza KANBERYıl: 2009, Sayfa: 115Jüri: Prof. Dr. Rıza KANBERProf. Dr. Bülent ÖZEKİCİProf. Dr. Sermet ÖNDERProf. Dr. Nebahat SARIDoç. Dr. Mustafa ÜNLÜBu çalışma, 2006-2008 yılları arasında Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü deneme alanında yürütülmüştür.Araştırmada, Çukurova koşullarında su kısıntısı altında yetiştirilen karpuzda verim, bitki gelişimi ve meyve kalite özelliklerine aşılamanın etkileri araştırılmıştır. Denemede, farklı sulama (I100, tam sulama; I70, kısıntılı sulama; I50, tam kısıntılı sulama) ve aşı (aşılı, Crimson Tide+Jumbo-CTJ; kontrol, aşısız, Crimson Tide-CT) konuları ele alınmıştır. Çalışma, bölünmüş bloklar (Strip Block) deneme desenine göre, üç yinelenmeli olarak düzenlenmiştir. Konulara, bitkilerin tamamı kol atımında iken başlanmış, sulama suyu damla yöntemiyle haftada bir veya iki kez (3 ve 4 gün aralıklarla) yinelenerek, hasattan dört ile on bir gün öncesine kadar uygulanmıştır.Çalışmada, konulara göre, uygulanan sulama suyu (IW) ve bitki su tüketimleri (ET), sırasıyla, 135.9?413.5 mm (12?16 sulama) ve 311.3-520.6 mm arasında değişmiş; en yüksek IW ve mevsimlik ET ise, sırasıyla, 413.5 mm ve 520.6 mm ile CTJI100 konusundan 2006 yılında elde edilmiştir. Karpuz bitkisinde en yüksek ortalama aylık ET, 214.0 mm ile I100 konusunda mayıs ayında ölçülmüş; bu ayda ortalama çim kıyas bitki su tüketimi 163.1 mm olarak belirlenmiştir. Bitki katsayısı (Kc) değerlerinin; deneme yılları için, 1. gelişme, 3. gelişme ve 4. gelişme dönemlerinde, sırasıyla, 0.24-0.67, 0.87-1.66 ve 0.83-0.93 olarak değiştiği saptanmıştır. Sulama düzeyinin, verim, meyve kalitesi ve bitki gelişimine etkisinin önemsiz (p>0.05); aşılamanın verim ve bitki gelişimine etkisinin önemli (p?0.05) ve meyve kalite özelliklerine ise etkisinin çok az olduğu belirlenmiştir. Buna göre, en yüksek karpuz verimi, 2008 yılında, 16.90 kg/bitki ile I100 ve 19.32 kg/bitki ile CTJ konularından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh.D. THESISEFFECT OF DIFFERENT IRRIGATION LEVELS ONTO PLANT DEVELOPMENT, YIELD AND QUALITY OF GRAFTED AND NO GRAFTED WATERMELONS UNDER ÇUKUROVA CONDITIONSSelçuk ÖZMENDEPARTMENT OF AGRICULTURAL STRUCTURES AND IRRIGATION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Rıza KANBERYear: 2009, Pages: 115Jury: Prof. Dr. Rıza KANBERProf. Dr. Bülent ÖZEKİCİProf. Dr. Sermet ÖNDERProf. Dr. Nebahat SARIAssoc. Prof. Mustafa ÜNLÜThis study was conducted at the experimental field of the Department of Agricultural Structures and Irrigation, Faculty of Agriculture, University of Çukurova between 2006 and 2008.In this study, the effect of grafting on the yield, plant growing and fruit quality of watermelon which is grown using deficit irrigation approach was investigated under Çukurova conditions. In the experiment, different irrigation (I100, full irrigation; I70, deficit irrigation; I50, full deficit irrigation) and grafting (grafted, Crimson Tide+Jumbo-CTJ; control, no grafted, Crimson Tide-CT) treatments were used. The experiment was designed as Strip Block design with three replications. Irrigation was started during the branching development stage of watermelon plants using drip irrigation once or twice (3 and 4 days intervals) per week and, then terminated between four and eleven days before the harvest.In the experiment, irrigation water (IW) amount and seasonal evapotranspiration (ET) among treatments varied between 135.9-413.5 mm (12-16 events) and 311.3-520.6 mm, respectively. The highest IW with 413.5 mm and seasonal ET with 520.6 mm were obtained from CTJI100 in 2006. The highest monthly average ET was 214 mm for I100 in May; average reference ET was 163.1 mm in this month for watermelon. Crop coefficient (Kc) values for initial, mid-season and late-season stages ranged 0.24-0.67, 0.87-1.66 and 0.83-0.93, respectively. There was no significant effect (p>0.05) of irrigation level on yield, fruit quality and plant development. Grafting effected (p?0.05) significantly yield and development, but had little effect on fruit quality. The highest yields were obtained from I100 with 16.90 kg per plant and CTJ with 19.32 kg per plant in 2008.