Farklı oranlarda L-alanin, L-lizin ve L-glutamik asit uygulanmış yemlerin sazan (Cyprinus carpio L. 1758)'da büyüme performansı ve vücut kompozisyonu üzerine etkileri
Effects of diets including different L-alanine, L-lysine and L-glutamic acid ratio on growth performance and body composition of the common carp (Cyprinus carpio L, 1758)
  1. Tez No: 244363
  2. Yazar: FATİH ÖĞRETMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZMİ TEKELİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Sazan (Cyprinus carpio), L-alanin, L-lizin, L-glutamik asit, vücut kompozisyonu
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada farklı oranlarda L-alanin, L-lizin ve L- gulutamik asit eklenmiş yemlerin, Sazan (Cyprinus carpio L. 1758) fingerliklerinin büyüme performansı ve vücut kompozisyonu üzerine etkileri araştırılmıştır. Materyal olarak ortalama ağırlıkları 13.0±0.87 g olan sazan balıkları kullanılmıştır. Besleme çalışmaları 3 ay sürdürülmüştür. Araştırmada; kontrol, %1 L- alanin, %2 L -alanin, %1 L-lizin, %2 L- lizin, %1 L-glutamik asit, %2 L-glutamik asit, (%1 alanin+lizin+glu.) ve (%2 alanin+lizin+glu.) oranında karma olarak birlikte kullanıldığı yemler olmak üzere toplam 9 muamele gurubunun etkileri araştırılmıştır.Araştırma sonunda, balık filetosundaki; besin madde bileşenleri, yağ asitleri ve aminoasit analizleri yapılmıştır. Deneme sonunda boy ve ağırlıkça en yüksek gelişme IX. (%2 alanin+lizin+glu.) gurubunda belirlenmiştir, bu gurubu kendi aralarında benzer bulunan %2 alanin gurubu takip etmiştir. Ağırlık artışı ve spesifik büyüme oranında IX. ve III. grupla diğer gruplar arasındaki fark önemli bulunmuştur (P0,05).Çalışmada en yüksek yaşama oranı %70 ile %2 alanin gurubu ve (%2 alanin+lizin+glu.) gurubunda gözlenmiştir. Yem değerlendirme oranı ve günlük canlı ağırlık kazancına bakıldığında, en iyi sonuçlar sırasıyla, IX. (%2 alanin+lizin+glu.) grupta ve III. % 2 Ala. grubunda elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of diets including different L-alanine, , L-lysine and L-glutamic acit ratios on growth performance and body composition of the carp fingerlings (Cyprinus carpio L, 1758) were investigated. The carps whose mean body weight were 13.0±0.87 g were used as experimental material. Feeding study was conducted for 90 days. The research was composed of nine groups, consisting of the artificial main diet (Control) and the main diets including %1 L-Alanine, %2 L-Alanine, %1 L-Lysine, %2 L-Lysine, %1 L- Gulutamic acid, %2 L- Gulutamik acid and (%1 Ala+Lys+Glu) and (%2 Ala+Lys+Glu) mixture of these three aminoacids.After the trial, dietary components, fatty acid composition and amino acid compositon of fish fillets were investigated. At the end of the study, the 9th diet group including (%2 Ala+Lys+Glu) mixture aminoacid had the highest growth performance. Following this the second highest growth performance was obtained from the 3th group including %2 L-Alanine. Weight gain and spesific growth rate between these two groups and the others were significant (P0.05).Best survival rates were the same with %70, groups fed diets including (%2 Ala+Lys+Glu) and %2 Ala. group. In the view of feed conversion and daily weight gain, the best results were obtained from the 9th. group fed on diet including (%2 Ala+Lys+Glu) and 3th.the group %2 Ala. respectively.KeyWords: Common carp (Cyprinus carpio), L-alanine, L-lysine, L- glutamic acid, body composition.