Harita üzerindeki yazılar ve temel özelliklerinin incelenmesi
Map on a study of writing and basic properties
- Tez No: 244397
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Yazı, Harita, Harita üzerinde yazı, Etiketleme, Article, Map, Article on the map, Labeling
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Yeryüzü üzerindeki detayların bütün özellikleri harita üzerine aktarılamaz. Bu nedenle gerçek dünya modellenirken, detaylara ait, coğrafi ve tanımlayıcı bilgiler, harita üzerine yazı ve sembollerle aktarılır. Harita üzerine yazılan yazılar (harf ve rakamlar) detay ile harita kullanıcısı arasında iletişimi sağlamaktadır. Bu iletişimin sağlıklı olması, haritanın kullanım amacının tam olarak gerçekleşmesine yardımcı olur. Harita üzerinde yer alan yazılarda fonksiyonellik ve estetiklik aranır. Her iki özelliğin dengeli olması gereklidir. Aksi takdirde, haritanın doğruluğu ve okunaklılığı olumsuz etkilenir.Bu çalışmada harita üzerinde yer alan yazıların temel karakteristik özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla yazılarla ilgili standartlar araştırılıp, harita üzerinde kullanılacak olan yazıların, font ve büyüklük seçimleri incelenmiştir. Ayrıca değişik tipteki haritaların içeriğinde bulunan yazılarla ilgili kurallar temel alınarak veri katmanları üzerinde etiketlendirmeler ile ilgili uygulamalar yapılmıştır. Bu uygulamalar ile yazıların veri katmanları üzerindeki yerleşimleri karşılaştırılmış ve karşılaştırma sonuçlarına göre ortaya çıkması mümkün olabilecek bazı uyuşmazlıkların ortadan kaldırabilmesi amaçlanmıştır.2009, 54 sayfa
Özet (Çeviri)
On earth, all the features of details, the map can not be transferred over. Real world model is therefore, for details, geographic and descriptive information, maps and symbols on the paper will be transferred. Written on a map of the author (letters and numbers), provides details of the communication between the map user. This communication to be healthy, as the full realization of the map helps purposes. In the article on a map, functionality and aesthetics are looking for. Both features must be balanced. Otherwise, the accuracy of the map and is clearly negative impact of its.In this study, the basic characteristic of the texts on a map location has been investigated. This article aims to investigate whether the relevant standards, the articles will be used on a map, font and size selection were investigated. In addition, the different types of maps in the text content based on rules related to data layers have been made on applications related to tag. These applications of the data layers and text placements on the comparison according to the results compared and possible emergence of some disputes can eliminate is intended.2009, 54 page