Yalova'daki yapıların depremselliğinin incelenmesi
The seismicity investigation of structures in Yalova city
- Tez No: 244438
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİZAN DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Depremsellik, Deprem Riski, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS), Sıvılasma, Kuzey Anadolu Fayı, Standart Penetrasyon Deneyi (SPT), Yalova
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalısmada sismik olarak aktif Kuzey Anadolu Fay (KAF) bölgesinde bulunanYalova'daki yapıların depremselliğinin incelenmesi amacıyla; arazi ve laboratuarçalısmalarına ait sonuçlar değerlendirilmistir. Bu amaçla 17 Ağustos 1999 Marmaradepreminden sonra kamu kurum ve kurulusları ile özel firmalar tarafından yapılançalısmalar güncellenmistir. Tüm veriler Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) yardımıyla birliktedeğerlendirilmis ve olabilecek bir deprem nedeniyle çalısma alanını etkileyebilecekdeprem tehlikesi ortaya çıkarılmıstır. Böylece bu veriler kullanılarak ileride zemin ileilgili her türlü modelleme yapılabilecektir. ?statiksel analiz kullanılarak; verilerinsınıflandırılması, karsılastırılması, yeniden modellendirilmesi, mühendislikuygulamalarının ve stratejik planlamanın yapılması sağlanmıs olacaktır. Bu çalısmanın;insaat, jeofizik ve jeoloji mühendisleri ile jeomorfologlara olduğu kadar, mimarlar vesehir plancılarına da Yalova ilinde yapılacak projeler için uygun tasarımlarınseçilmesinde alınacak kararlara yardımcı olacağı öngörülmektedir. Toplam 319 adettemel sondaj kuyusu değerlendirmeye alınmıstır.Çalısma alanında yapılan Standart Penetrasyon Deneyi (SPT) ile Yalova ilindealt yüzey malzemelerinin sıvılasma potansiyelleri tahmin edilmistir. Elde edilendüzeltilmis N değerleri zeminin sıvılasmasına neden olan kayma gerilmelerinin veMw=7.5 siddetindeki deprem nedeniyle olabilecek zemin sıvılasma direncinin eldeedilmesinde kullanılmıstır. Sıvılasma riski için jeolojik birimlerin sınıflandırılmasındaTokimatsu and Yoshimi (1983) ve Iwasaki, T. et. al. (1982) yöntemleri kullanılmısböylece sıvılasma risk haritaları elde edilmistir. Çalısma alanının yüksek bir sıvılasmariski tasıdığı görülmektedir. Bu geoteknik veri çalısma alanının jeolojik tabanlısıvılasma riskini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Results of both field and laboratory tests that have been used to investigation ofthe structures seismicity in Yalova city, located in the seismically active NorthAnatolian Fault Zone, were evaluated in this study. For this purpose, the studies havebeen updated which has done by public institutions and private companies after theMarmara earthquake of 17 August 1999. All information has been evaluated with thehelp of Geographical Information System (GIS) and may be due to an earthquake inYalova could affect the study area of earthquake risk has been removed. Thus, usingthis data to model the feature all about the soil will be done. Using statistical analysis;data classification, comparison, re-model, engineering and strategic planningapplications will be made. It is hopped that, this study will serve civil and geotechnicalengineers as well as engineering seismologists, architects and urban planners in makingrational decisions for selecting the appropriate design for new development projects inthe city of Yalova. Totally, 319 pieces boring holes were taken to evaluate.Liquefaction potentials of the sub-surface materials at Yalova city wereestimated by using Standard Penetration Test (SPT) method of field testing. Values ofN (corrected) obtained were used to evaluate both the shear stress that could causeliquefaction and the soil liquefaction resistance that would be developed duringearthquake of Mw=7.5 magnitudes. The classification of geological units forliquefaction susceptibility was carried out using the Tokimatsu and Yoshimi (1983) andIwasaki, T. et. al. (1982) recommendations and hence used to produce the liquefactionsusceptibility map. It was seen that the study area?s geology is prone to liquefactionhaving a high liquefaction susceptibility. These geotechnical data largely support thegeologic-based liquefaction susceptibility of the study area.Keywords : Seismic activity, Earthquake risk, Geographical InformationSystem (GIS), Liquefaction, North Anatolian Fault, Standard Penetration Test, Yalova.