DBYBHY-2007 sonrası yapıların proje ve yapım aşamalarında karşılaşılan hatalar üzerine inceleme: Yalova örneği
Faults made in project and construction stages of buildings constructed in Yalova after the earthquake code-2007
- Tez No: 382335
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMET ZEKİ ÖZYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Project faults, Manufacturing faults, Earthquake code 2007(DBYBHY2007), TS500, Yalova
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Türkiye önemli deprem kuşaklarından biri olan Himalaya Alp deprem kuşağında yer almaktadır ve önemli aktif fayların bulunduğu bir ülkedir.Bundan dolayı ülkemizde yaşayan insanların büyük bir çoğunluğu deprem bölgelerinde hayatını devam ettirmektedir.Geçmişte yaşanan acı tecrübeler ve deprem tehlikesi bu kadar büyük olduğundan depreme karşı önlemler almak ve yapı tasarlamak bir zorunluluk haline gelmiştir.Bu kapsamda ilk olarak 1945 yılında yayınlanan deprem yönetmeliği birçok kez yenilenerek son olarak 2007 yılında yenilenmiş ve basılmıştır(DBYBHY2007).Bu çalışmanın amacı da 1.derece deprem bölgesinde yer alan Yalova ilinin depremlerden ne kadar ders çıkardığını gözlemlemek adına 2014 yılında ruhsat alan yeterli sayıda ki betonarme binanın proje ve yapım aşamasında yönetmeliğe ne kadar sadık kalındığını görmektir.Binaların hepsine belirli aralıklarla gidilmiş ve İnşaat Mühendisi Zihni Lort ve İnşaat Mühendisi Çiğdem Çalık tarafından hazırlanan anketler revize edilerek her bina için ayrı ayrı doldurulmuştur.Çalışma 4 bölümden oluşmaktadır.İlk bölümde çalışmanın amacı,kapsamı belirtilmiş,benzer çalışmalar söz edilmiştir.İkinci bölümde ise Türkiye'de sıkça görülen donatı yerleştirme hataları ele alınmış,Depreme dayanıklı yapı tasarımından ,Yalova ilinin depremselliğinden ve taşıyıcı sistemde meydana gelen hasarlardan söz edilmiştir.Üçüncü bölümde yapılan çalışma anlatılmış ve elde edilen veriler aktarılmıştır.Dördüncü bölümde de sonuçlar ve öneriler belirtilip benzer çalışmalar yardımıyla Türkiye geneli imalat hataları karnesi oluşturulmuştur.Çalışmadan elde edilen verilere göre depremin etkileri unutulmuş ve yapılan işin önemi henüz kavranamamıştır.Projesel olarak hatalar az olsa da imalat konusunda özellikle bazı imalatlarda büyük hatalar olduğu görülmüştür. Anahtar kelimeler : İmalat hataları,Proje hataları,DBYBHY2007,TS500,Yalova
Özet (Çeviri)
Turkey is located in the Alpine Himalayan seismic belt which is one of the major earthquake zone. Therefore, a majority of the people living in our country continue their life in earthquake zones.Because of the bad experiences in the past and earthquake hazard is so great,taking measures and designing structures has become a necessity against earthquakes.In this context,first earthquake code published in 1945 and renewed many times finally in 2007 latest earthquake code published.(DBYBHY 2007) The purpose of this study is to investigate the faults made in Project and construction stages of buildings constructed in Yalova which is located in first earthquake zone after the Earthquake Code-2007, to observe that there are any lessons learned from the past earthquakes..All of the buildings were made at regular intervals and questionnaire which prepared by Civil Engineer Zihni Lort and Çiğdem Çalık revised and filled for each building. The study consists of four chapters.In the first chapter;purpose and scope of study specified,similar studies are mentioned.In the second chapter Iron placement errors frequently encountered in Turkey discussed, and is mentioned than earthquake resistant structural design, The seismicity of the province of Yalova, damage occurring in the concrete system.In the third chapter; Studies described, and the datas are given.In the fourth chapter results and suggestions are given also benefiting from similar studies earthquake awareness in Turkey are determined. According to data obtained from the study the effects of the earthquake has been forgotten and the importance of the work has not grasped yet.It has been seen clearly the required devotion.Though the Project failures are less,Big fauts is seen for especially some of manufacturing.