Analog el telsizlerinde sayısal şifreleme
Digital encryption on the analog handheld two-way radios
- Tez No: 244527
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI ÇAVDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Telsiz, Analog Telsiz, Telsiz İletişimi, Half-Duplex, Bas-konuş (PTT), Güvenli Haberleşme, MSK, Kripto, Sayısal Kripto, Şifreleme, Ses Şifreleme, Two Way Radio, Analog Two Way Radio, Two Way Radio Communication, Half-Duplex, Push-to-Talk (PTT), Secure Communication, MSK, Crypto, Digital Crypto, Encryption, Audio Encryption
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Analog el telsizleri ile yapılan ses iletişiminin istenmeyen kişiler tarafından kolayca dinlenememesi amacı ile düşük maliyetli ve analog el telsizlerine mikrofon ve hoparlör girişinden kolayca takılabilecek yapıda olan küçük bir ses şifreleme birimi tasarlanmıştır.Tasarım öncesi analog el telsizinin yapısı, telsiz iletişimi, modülasyon türleri ve kriptoloji konularında araştırmalar yapılmıştır. Yazılım dili olarak C programlama, mikroişlemci olarak dspic kullanılmıştır. Bu çalışmada gömülü yazılım içeren donanım tasarımına dayalı bir çözüm önerilmiştir.Verici konumundaki telsiz şifreleme biriminde, ses sinyali telsiz mikrofonuna verilmeden önce, sayısallaştırılıp şifrelendikten sonra tekrar analog işaret haline getirilmiştir.Alıcı konumundaki telsiz şifreleme biriminde ise, alınan analog şifreli ses sinyali hoparlör çıkışına verilmeden önce tasarlanan denkleştirici (equalizer) devresi ile lojik?1 ve lojik?0 işaretlerine atanan sinüsoidal sinyallerin seviyeleri ayarlanmıştır. Denkleştirici devresi çıkışında elde edilen analog şifreli bu ses sinyali, sayısallaştırılıp şifre çözme işlemi gerçekleştirildikten sonra tekrar analog şifresiz ses sinyaline dönüştürülmüştür.Geliştirilen şifreleme birimi önce laboratuar ortamında daha sonra UHF bandında çalışan PMR telsizleri ile test edilmiş ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to prevent the unwanted eavesdropping to the communications over the analog handheld two-way radios, a low cost, small voice encryption unit with easy integration capability through the radio microphone and speaker jacks has been designed.Before the design phase, subjects like analog handheld two-way radio, two-way radio communication, modulation types and cryptology have been studied. C programming language and dspic microprocessor is used in the design. Hardware with embedded software was used in the design approach.Before the audio signal is sent to the microphone input of the transmitting radio, signals are digitized, encrypted and converted back in to the analog signal by the Digital Encryption unit.On the receiving end, the encrypted analog audio signal levels are adjusted through an equalizer in order to attain the appropriate logic?1 and logic?0 signal levels. The adjusted signals are digitized, decrypted and converted back in to the analog audio signal by the Digital Encryption unit.The developed Digital Encryption unit has been tested in the laboratory environment as well as with the PMR handheld two-way radios in the UHF band and successful results has been achieved.