Yetişkinlerde kronik boyun ağrısının kavrama kuvveti ve psikomotor beceriler üzerine etkisi
Effects of chronic neck pain on grip strength and psychomotor skills in adults
- Tez No: 723986
- Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN BOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: boyun özürlülük indeksi, görsel analog ölçeği, kavrama kuvveti, kronik boyun ağrısı, psikomotor beceri, chronic neck pain, grip strength, neck disability index, psychomotor skill, visual analogue scale
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada Görsel Analog Ölçeği'ne göre ağrısı olan ve kronik boyun ağrısı tanısı almış yetişkin bireylerdeki boyun ağrısının kavrama kuvveti ile psikomotor becerilerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya yaşları 19-74 arası değişen 80 birey katılmıştır. Bireyler Grup 1- Kontrol Grubu (n=40) ve Grup 2- Hasta Grubu (n=40) olmak üzere ayrılmıştır. Grupların yaş, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, mesleği gibi bilgiler not edilmiştir. Her iki gruba da Görsel Analog Ölçeği, Boyun Özürlülük İndeksi uygulanmış; Jamar Hidrolik El Dinamometresi ile el kavrama kuvveti, pinçmetre ile parmak lateral kavrama kuvveti ve Purdue Pegboard Testi ile psikomotor becerileri ölçülmüştür. Bu çalışmada kontrol grubu ile karşılaştırıldığında el kavrama kuvveti, parmak lateral kavrama kuvveti ve psikomotor becerilerde hasta grubunda anlamlı bir azalma tespit edilmiştir. Ayrıca, Görsel Analog Ölçeği sonuçları ile Boyun Özürlülük İndeksi puanı arasında pozitif yönde şiddetli bir ilişki saptanmıştır. Hasta grubunda Boyun Özürlülük İndeksi puanı arttıkça kavrama kuvveti ve psikomotor becerilerde azalma görülmüştür. Hastaların psikomotor becerileri ve kavrama kuvvetinin kronik boyun ağrısıyla olan ilişkisi incelendiğinde elde edilen verilerin gelecek dönemlerde hastaların tedavi planlarının genişletilmesinde yol gösterici olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the effect of neck pain on grip strength and psychomotor skills in adults with pain and diagnosed with chronic neck pain according to the Visual Analogue Scale. The study was conducted with 80 adults between the age of 19 and 74. Individuals were divided into Group 1- Control Group (n=40) and Group 2- Patient Group (n=40). Information such as age, height, body weight and occupation of the groups were noted. Visual Analogue Scale and Neck Disability Index were applied to both groups; Hand grip strength with Jamar Hydraulic Hand Dynamometer, finger lateral grip strength with pinchmeter and psychomotor skills with Purdue Pegboard Test were evaluated. In this study, a significant decrease was found in the hand grip strength, finger lateral grip strength and psychomotor skills in the patient group compared to the control group. In addition, a strong positive correlation was found between the Visual Analogue Scale results and the Neck Disability Index score. As the Neck Disability Index score increased in the patient group, there was a decrease in grip strength and psychomotor skills. When the relationship between the psychomotor skills and grip strength of the patients and chronic neck pain is examined, it is thought that the data obtained may be a guide for expanding the treatment plans of the patients in the future.