De Quervain tenosinoviti konservatif tedavisinde statik el-el bileği istirahat splintinin egzersiz terapisi ile karşılaştırılması
Comparison of static hand-wrist resting splint and exercise therapy in the conservative treatment of de Quervain's tenosynovitis
  1. Tez No: 1016322
  2. Yazar: EDA ÜNAL MADIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Konservatif tedavi, Ağrı ölçümü, Splint, Tenosinovit, Başparmak, Görsel Analog Skala, Bilek, Egzersiz Terapisi, Conservative treatment, pain assessment, splint, tenosynovitis, thumb, Visual Analog Scale, wrist, exercise therapy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Beyhekim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı de Quervain tenosinoviti (DQT) konservatif tedavisinde kullanılan statik el- el bileği istirahat splinti ile ev egzersiz tedavisinin etkinliğini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Beyhekim Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) polikliniğine 3 aydan kısa süreli el bilek yan taraf ağrısı ile başvuran ayırıcı tanı ve muayene sonrası DQT tanısı konulan 18- 65 yaş arası 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar blok randomizasyonla 20'şer kişilik 2 gruba ayrıldı. Birinci gruptaki hastalara, baş parmak desteğiyle distal ön kola kadar uzanan bir statik el-bilek istirahat splinti verildi. Bu splint gündüz en az 6-8 saat kullanıldı. İkinci gruptaki hastalara ev egzersiz programı verildi. Eklem hareket açıklığı (EHA), germe, güçlendirme ve tendon kaydırma egzersizlerini içeren bu program günde iki kez şeklinde 6 hafta boyunca programlandı. Ayrıca, her iki gruba hastalıkları hakkında aktivite modifikasyonu ve pozisyonlanmayı içeren eğitim verildi. Bu hususta gündelik hayatlarında dikkat etmeleri önerildi. Hastaların temel sosyodemografik bilgileri (yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, iş durumu, eğitim düzeyi, medeni durum) ve klinik verileri (baskın el, semptom süresi, eşlik eden hastalıklar, tedavi edilecek el, Finkelstein belirtisi, ısı artışı, şişlik) kaydedildi. Ultrasonografi (USG) ile tedavi öncesi, tedavinin ikinci ve altıncı haftasında, el bileği birinci dorsal kompartmandaki abductor pollicis longus (APL), ekstensor pollicis brevis (EPB) tendonlarının kesit alanı ölçümü yapıldı. 1. Dorsal kompartmandaki efüzyon düzeyi semikantitatif (0-3) olarak incelenerek kaydedildi. Ayrıca bir jamar dinamometre kullanılarak el kaba kavrama gücü, jamar pinchmetre kullanılarak parmak ince kavrama kuvveti, algometre kullanılarak basınç ağrı eşiği ölçümü yapıldı. 0-10 nokta Vizüel Analog Skala (VAS) hareket ve istirahat ile ağrı sorgulaması, Kol- Omuz ve El yaralanması Anketi (Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (DASH) Questionnaire) ile fonksiyon ve özürlülük, Hasta Bazlı El Bileği Değerlendirme Anketi (Patient-Rated Wrist Evaluation (PRWE)) ile el bileği ağrı ve dizabilite düzeyi, Sağlık Değerlendirme Anketi ( Health and Quality of Life (HAQ) Outcomes) ile yaşam kalitesi ve hasta memnuniyeti anketi ile subjektif tedavi memnuniyet düzeyi değerlendirildi. Kullandığımız ölçeklerin Türkçe geçerlilik ve güvenilirlik çalışmaları mevcuttur. Tüm bu değerlendirmeler ve ölçümler, hasta gruplarına kör aynı araştırmacı tarafından yapıldı. Bulgular: Tedavi öncesi sosyodemografik özellikler, semptom süresi, dominant el dağılımı ve ağrı skorları, fonksiyonel ölçümler ve yaşam kalitesi açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Her iki grupta da ağrılı elde jamar kavrama gücü, parmak sıkma kuvveti ve basınç-ağrı eşiği değerleri kontralateral sağlam ele göre anlamlı düzeyde düşük bulundu (p<0,01). Ultrasonografik değerlendirmede her iki grupta da DQTli elde sağlam ele kıyasla APL ve 1.kompartman tendon kesitsel alanlarında artış, artmış peritendinöz efüzyon izlendi. (Tüm P<0,05) EPB tendon kesitsel alanı açısından yapılan hasta–sağlam el karşılaştırmasında, birinci grupta istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmazken (p>0,05), ikinci grupta hasta elde EPB tendon kesitsel alan değerinin sağlam ele kıyasla anlamlı düzeyde artmış olduğu saptanmıştır (p<0,05). Bu bulgu, literatürle uyumlu olarak EPB tendonunun De Quervain tenosinovitinde her hastada eşit derecede etkilenmediğini ve tendon tutulumunun bireyler arasında değişkenlik gösterebileceğini düşündürmektedir. Her iki grupta tedavi sonrası 2. ve 6. haftalarda, APL, EPB ve 1. dorsal kompartman kesitsel alan ölçümleri ile el kavrama gücü, parmak sıkma kuvveti, basınç-ağrı eşiği, VAS (hareket ve istirahat), DASH, PRWE, HAQ ve hasta memnuniyeti dâhil tüm klinik parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptandı. (Tüm p<0,05) Gruplar arası karşılaştırmada tedavide hem 2.hafta hem 6. hafta tüm parametrelerinde daha fazla anlamlı değişim saptandı. Elde edilen iyileşmeler splint grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bulundu. (Tüm p<0,05) Sonuç: Akut-subakut de Quervain tenosinovitinin uygulanan 1.basamak konservatif tedavisinde hasta eğitimi ve günlük yaşam aktivitesi modifikasyonuna ilave edilen hem egzersiz terapisi ve hem de statik el-bileği istirahat splinti faydalı bulunmuştur. Ağrı,fonksiyonel durum,yaşam kalitesi ve hasta memnuniyeti ve yapılan usg ölçümlerinde splint grubu daha üstün saptanmıştır. Her iki tedavinin yeterli klinik remisyonu sağlayıp sağlayamacağını ortaya koymak için daha uzun takip süreli randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective:This study aimed to compare the effectiveness of a static wrist–hand resting splint and home-based exercise therapy in the conservative treatment of De Quervain's tenosynovitis (DQT). Materials and Methods:A total of 40 patients aged 18–65 years, presenting with lateral wrist pain of less than 3 months' duration and diagnosed with DQT after clinical examination and differential diagnosis, were included. Patients were randomly assigned into two groups (n=20 each) using block randomization. The first group was provided with a static wrist–hand resting splint with thumb support extending to the distal forearm, to be worn for at least 6–8 hours during daytime. The second group received a home-based exercise program consisting of range of motion, stretching, strengthening, and tendon gliding exercises, performed twice daily for 6 weeks. Both groups additionally received education on activity modification and proper positioning. Baseline sociodemographic (age, sex, body mass index, occupational status, education level, marital status) and clinical data (dominant hand, symptom duration, comorbidities, affected side, Finkelstein test, local warmth, swelling) were recorded. Ultrasonographic (US) evaluation was performed at baseline and at weeks 2 and 6, measuring the cross-sectional areas of the abductor pollicis longus (APL) and extensor pollicis brevis (EPB) tendons within the first dorsal compartment. Effusion was assessed semi-quantitatively (grade 0–3). Hand grip strength was measured using a Jamar dynamometer, pinch strength using a pinch gauge, and pressure pain threshold using an algometer. Pain intensity was assessed using a 0–10 Visual Analog Scale (VAS) at rest and during movement. Functional status and disability were evaluated using the Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (DASH) questionnaire, wrist-specific outcomes using the Patient-Rated Wrist Evaluation (PRWE), and quality of life using the Health Assessment Questionnaire (HAQ). Patient satisfaction was also assessed. All evaluations were performed by the same blinded assessor. Results:No significant differences were observed between the groups in baseline sociodemographic characteristics, symptom duration, dominant hand distribution, pain scores, functional outcomes, or quality of life (p>0.05). In both groups, hand grip strength, pinch strength, and pressure pain threshold in the affected hand were significantly lower compared to the contralateral side (p<0.01). Ultrasonographic evaluation demonstrated increased APL tendon and first dorsal compartment cross-sectional areas, as well as increased peritendinous effusion in the affected hand (all p<0.05). Regarding EPB tendon cross-sectional area, no significant difference was observed between affected and healthy hands in the first group (p>0.05), whereas a significant increase was detected in the affected hand in the second group (p<0.05). This finding suggests that EPB involvement in DQT may vary among individuals. Both groups showed significant improvements in all clinical parameters, including ultrasonographic measurements, grip and pinch strength, pressure pain threshold, VAS, DASH, PRWE, HAQ scores, and patient satisfaction at weeks 2 and 6 (all p<0.05). Between-group comparisons revealed significantly greater improvements in all parameters in the splint group at both follow-up time points (all p<0.05). Conclusion:Both exercise therapy and static wrist–hand resting splint, when combined with patient education and activity modification, are effective in the first-line conservative management of acute–subacute DQT. However, the splint group demonstrated superior outcomes in terms of pain reduction, functional improvement, quality of life, patient satisfaction, and ultrasonographic findings. Further randomized controlled trials with longer follow-up are required to determine long-term clinical remission.