Hayrat (Trabzon) koşullarında farklı organik malçların çilekte verim ve kalite üzerine etkisi
Effect of different organic mulching on yield and quality of strawberry in Hayrat (Trabzon)
- Tez No: 244564
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İSLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çilek, Organik Malç, Verim ve Kalite, Strawberry, Organic Mulch, Yield and Quality
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
- Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
2008-2009 yıllarında Hayrat (Trabzon) ekolojik koşullarında, Camarosa çilek çeşidinde verim ve kalite üzerine farklı organik malçların etkisi araştırılmıştır. Saman, çam ibresi, fındık yaprağı, eğrelti otu, hızar tozu malçları ve tanık olarak malçsız parsel kullanılmıştır. Bu çalışma boyunca fenolojik özellikler, vejetatif gelişme, verim ve verim unsurları, meyvelerin duyusal, fiziksel ve kimyasal özellikleri ve parselde yabancı ot sayısı incelenmiştir.Bu araştırma sonucunda, saman malçı ile malçlanan çileklerde en fazla bitki büyüklüğü ve meyve sayısı tespit edilmiştir. Hızar tozu malç ortamında yetiştirilen çileklerden en yüksek meyve büyüklüğü (en ve boy), meyve ağırlığı, en iyi tat ve renklenme (L,a,b) elde edilmesine karşın en düşük C vitamini ve pH elde edilmiştir. En yüksek SÇKM ise fındık yaprağı uygulamasından elde edilmiştir. Saman ile hızar tozu malçları uygulanan bitkilerden en yüksek verim ve meyve kalitesi alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The effect of different organic mulches on yield and quality of strawberry cv. Camarosa was studied in Hayrat (Trabzon) ecological conditions during 2008-2009. Straw, pine needles, hazelnut leaves, filix mas, sawdust mulches were compared with the standart system without mulching (control). Throughout in the study, phenological characteristics, vegetative growth performance, yield and yield compenents, sensible, physical and chemical characteistics of the fruits and number of weed were determined.According to the results of the present study, plants mulched with straw mulch had the highest plant weight and number of fruit per plant. Plants grown in sawdust mulches medium had best fruit size (length and width), fruit height, flavour and pigmentation (L,a,b) but the lowest lower ascorbic acid content and pH value. Mulching with hazelnut leaves gave the highest TSS. The plants treated with straw and sawdust mulching produced the highest yield and fruit quality.