Çelik liflerin farklı dayanıma sahip betonların mekanik özeliklerine etkisinin deneysel olarak incelenmesi
Experimental study on the effect of steel fibers on mechanical properties of concrete with different strength
  1. Tez No: 244641
  2. Yazar: EBRAHİM SALAMİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN HÜSEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Beton, Merkezi Basınç Dayanımı, Eğilmede Çekme Dayanımı, Çelik Lifler, Concrete, İndirect Tensile Strength, Compressive Strength, Bending Strength, Steel Fiber
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Günümüzde beton farklı katkı maddeleri kullanılarak farklı dayanım sınıflarında üretilebilmektedir. Betonun mekanik özeliklerini iyileştirmek amacıyla farklı türde katkılar kullanılmaktadır. Bunların başında çelik lifler gelmektedir. Ancak çelik liflerin betonun özeliklerine etkisi, farklı çalışmalarda farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır. Bu da çelik lifler betonların davranışlarını araştıran çalışmaların yeterli düzeyde olmadığını göstermektedir.Çelik liflerin farklı dayanıma sahip betonların mekanik özeliklerine etkisinin deneysel olarak incelenmesi için gerçekleştirilen bu çalışma 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, genel bilgiler bölümü olup, geleneksel beton, lif katkılı beton ve davranış özelikleri verilmektedir. İkinci bölüm, çalışmanın amacına uygun olarak farklı lif oranlarında ve farklı su/çimento oranlarında üretilen betonlar üzerinde gerçekleştirilen deneyleri ve bu deneylerden elde edilen bulguların karşılaştırmalı olarak incelenmesinden oluşmaktadır. Yapılan çalışmanın bütününden çıkarılabilecek sonuç ve öneriler üçüncü bölümde özetlenmekte ve bu bölümü kaynaklar dizini izlemektedir.Elde edilen sonuçlar çelik lif katkısının betonun basınç dayanımına, literatürde de belirtildiği gibi, arzu edilen dayanım artışını kazandırmadığı, çekme davranışını olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Ayrıca yarmada çekme dayanımından merkezi çekme dayanımına geçişte standardın önerdiği katsayı ile geçilebileceği, eğilme deneyi ile elde edilen çekme dayanımlarının merkezi çekme dayanımına dönüştürebilmesinde bu katsayının kullanılması durumunda hata oranının artacağını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Today, concrete by additional materials and with different strength are produced. These materials were produced and investigated for improvement of concrete mechanical properties. One of them is steel fibers. Many researches have been done about effect of steel fibers on concrete properties. The investigated researches about the behavior of reinforced concrete by steel fibers show the deficiency of this subject.This experimental research under the title of ?The effect of steel fibers on mechanical properties of concrete with different strength? was studied in three sections.First section includes definitions, properties of steel fiber reinforced concrete and their behavior. Second section presents the research aims about making concrete samples with different proportion of steel fiber and different water cement ratio and discussion about obtained results. In third section, results, conclusion and some suggestion have summarized. After this section references were attached.As per the obtained results from this experimental work, adding the steel fiber to concrete can not increase the compressive strength of concrete. But it increases the tensile strength of concrete.Due to Turkish standard, for converting the results of indirect tensile test and bending strength test into central tensile strength ?K? coefficient is used. by using this coefficient the magnitude of risk is increased.