Erzurum ili Pasinler ilcesinde silajlık mısır üretim maliyetinin tespiti üzerine bir araştırma
Production cost of corn silage in the Pasinler province of Erzurum
  1. Tez No: 244741
  2. Yazar: İNCİ AKAY TUVANÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT DAĞDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, Silaj, Üretim Maliyeti, Erzurum, Corn, Silage, Production Cost, Erzurum
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Araştırmanın amacı, Erzurum'un Pasinler ilçesinde silajlık mısır yetiştiriciliğinin üretim maliyetini ortaya koymaktır. Araştırmada Erzurum'un Pasinler ilçesine bağlı 12 köyde faaliyette bulunan 171 tarım işletmesine uygulanan anket çalışması sonuçlarından, yerli ve yabancı literatürlerden ve kamu kurum ve kuruluşlarından elde edilen verilerden yararlanılmıştır. Anket verileri 2007 üretim yılını kapsamaktadır.Araştırma bölgesinde bir tarım işletmesinin sahip olduğu ortalama sulu tarla arazisi miktarı 86,32 dekardır. Ekilen sulu tarla arazisi içinde araştırma konusu olan silajlık mısır bitkisinin payı %28,49'dur. Araştırmada anket yapılan üreticilerin tamamı silajlık mısır yetiştiriciliğinde herhangi bir hastalıkla karsılaşmadıklarını ve ilaçlama yapmadıklarını belirtmişlerdir.Araştırmada, toplam çekigücü talebi 4,48 sa ve işgücü talebi 20,85 sa olarak tespit edilmiştir. Değişken masraf 267,97 TL/da, sabit masraf 73,04 TL/da, üretim masrafı 341,01 TL/da, brüt üretim değeri 320,92 TL/da ve verim 5166 kg/da olarak bulunmuştur.İşletmeler de dekara ortalama tohum miktarı 3,08 kg, dekara ortalama gübre miktarı 41,30 kg olduğu belirlenmiştir. Buna bağlı olarak 1 kg silajlık mısırın maliyeti 0.066 TL bulunmuştur. İşletmelerde ortalama brüt marj 52,32 TL/da ve net kar -20.72 TL/da olarak hesaplanmıştır. Devlet desteğini aldıktan sonra silajlık mısır üretimi yapan işletmelerde 1 kg silajlık mısır maliyeti 0,051 TL, bürüt marj 62,68 TL/da ve net gelir 55,95 TL/da'dır
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to find out the cost of corn silage production in the Pasinler Province of Erzurum. This study has covered 171 agricultural farms located in 12 villages in the Pasinler Province of Erzurum. In the survey study, the data has been gathered from local and international agricultural literatures as well as Government Authorities and Entities. The research survey statistics includes the production year of 2007.The average size of water irrigated land owned by agricultural farms located in the study area is 86,32 decares. Corn silage production, which is the main topic of this study, accounted for 28,49% of the planted in the irrigated lands. During this study, all of the surveyed farmers stated that they did not see any disease on the crops and they not used any agricultural chemicals for the production of corn silage.In the study, it is found that the required pulling power demand was 4,48 sa and manpower requirement was 20,85 sa. Varible cost 267,97 TL/da, fixed costs 73,04 TL/da, production costs 341,01 TL/da, gross production value 320,92 TL/da and yield 5166 kg/da were acheived.It has been found that the farmers applied an average 3,08 kg seeds and 41,30 kg fertilizers used per decares. Accordingly, the production cost of 1 kg corn silage is found to be 0,066 TL. For the farmers, average gross margin is calculated at 52,32 TL/da and the net profitability amounted to -20,72 TL/da. After receiving government support the cost at silage corn, gross margin and net income in silage corn production farms are 0,051 TL/kg, 62,68 TL/da and 55,95 TL/da, respectively.